Torsdag 10. april la regjeringen frem sitt endelige forslag til besøksbidrag. Nå starter behandlingen i Stortinget – og NHO Reiseliv kjemper videre mot en skatt som vil ramme reiselivet hardt.
– Forslaget er så å si identisk med det som ble sendt på høring i fjor. Regjeringen har åpenbart ikke lyttet til de hundrevis av innspillene fra både kommuner og næringsliv. Det er svært skuffende, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.
Kristin Krohn Devold, administrerende direktør, NHO Reiseliv. Foto: Per Sollerman
Etter en omfattende høringsrunde, med nærmere 400 høringssvar og stort engasjement fra både små og store reiselivsbedrifter, valgte regjeringen å gå videre med en modell der kommunene kan innføre en overnattingsskatt på 3 prosent. Satsen er endret fra et intervall på 1–5 prosent, til én fast sats – altså har man hevet det laveste nivået.
– Regjeringen velger feil virkemiddel til feil tid. Det gir ingen mening å innføre en ekstra skatt på reiselivet samtidig som næringen er i en krevende økonomisk situasjon, sier Krohn Devold.
Hva skjer videre?
Prop. 96 L – Lov om besøksbidrag er nå sendt til Stortinget, og skal først behandles i næringskomiteen.
Regjeringen har uttalt at målet er at lovforslaget vedtas før Stortinget tar sommerferie 20. juni. Votering vil trolig skje mellom 15. mai og 20. juni.
Hvis forslaget får flertall, har regjeringen signalisert at loven skal tre i kraft fra 1. juli 2026.
Det er sannsynlig at det åpnes for både skriftlig og muntlig høring i næringskomiteen. Den skriftlige høringen vil være åpen for alle, mens det i den muntlige høringen kun vil være enkelte inviterte bedrifter og organisasjoner som får delta.
Fortsatt usikkerhet om hva Stortinget vil lande på
Venstre, Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet har alle sagt at de ikke støtter forslaget slik det foreligger. Det betyr at forslaget ikke har flertall. Men forslaget skal forhandles om i Stortinget, og vi vet fortsatt ikke hva som blir det endelige utfallet. Derfor er det viktig å fortsette å synliggjøre motstanden og konsekvensene av en turistskatt.
Slik kan du påvirke
NHO Reiseliv har tett kontakt med partiene på Stortinget og følger behandlingen av turistskatten nøye.
Mange medlemsbedrifter har allerede tatt tydelig standpunkt – gjennom høringssvar, medieutspill og direkte kontakt med politikere. – Det har gjort inntrykk. Nå er det avgjørende at vi holder trykket oppe helt frem til votering. Vi vet at engasjement fra næringen virker. Snakk med politikere lokalt og del dine tanker om hvilke konsekvenser dette vil få, sier Krohn Devold.
Vil du bidra, men er usikker på hvordan? Ta kontakt med oss i NHO Reiseliv – vi bistår gjerne med råd, budskap og kontaktpunkter.
Takk for innsatsen – nå gjelder det
Vi vil rette en stor takk til alle medlemmer som allerede har engasjert seg i saken. Deres stemmer har vært avgjørende for å løfte frem konsekvensene av en overnattingsskatt. Det er viktig at reiselivets perspektiv blir hørt i den videre behandlingen.
– Det er reiselivsbedriftene som har satt denne saken på kartet. Det er takket være dere at forslaget ikke allerede er vedtatt. Fortsett å bruke stemmen deres, oppfordrer Krohn Devold.
Mange har reagert på regjeringens forslag om turistskatt. NHO Reiseliv mener målrettede pilotprosjekter er en god løsning på steder med mange turister.