Havfisketurisme
Havfiske.
NHO Reiseliv er positive til lovendringer for havfisketurisme
Havfiske.
NHO Reiseliv er positive til lovendringer for havfisketurisme
I februar satt Fiskeridirektoratet i gang en arbeidsgruppe som skulle se nærmere på turistfiske, på bestilling fra Nærings- og fiskeridepartementet. Nå har arbeidsgruppen levert sin 46-siders rapport.
– Havfisketurisme skaper liv og aktivitet i små kystsamfunn. Bransjen er altfor viktig til at den kan forbys, sier president i NHO Reiseliv Mona Jacobsen Saab.
Vi må skille mellom turistfiske som bransje, og det som er useriøse og til dels kriminelle miljøer, understreket NHO Reiseliv i debatt om turistfiske på Arendalsuka.
Forebygging ulovlig utførsel av fisk ifbm turistfiske
Kilde: Nyhetsbrev fra næringslivskontakten i Troms politidistrikt
• Sørg for at din virksomhet er registrert i Fiskeridirektoratets register over turistfiskevirksomheter.
• Informer dine gjester godt om gjeldende regelverk i forbindelse med turistfiske.
• Informer dine gjester godt om gjeldende regelverk i forbindelse med utførsel av fisk fra Norge. Det er kun lov å utføre 18 kg fisk eller fiskeprodukt pr person, to ganger i året.
• Lag god og oversiktlig dokumentasjon for utførsel, dersom dine gjester vil ta med fisk til utlandet.
• Dokumentasjonen må inneholde informasjon om opphold hos registrert turistfiskebedrift (navn på virksomhet, adresse og organisasjonsnummer), navn på den eller de som har fisket i regi av bedriften, samt tidsrommet for oppholdet.
• Personene som er navngitt på dokumentet må være med når fisken blir utført av landet.
• Har du god frysekapasitet på ditt anlegg? Sørg likevel for at gjestene dine ikke utfører mer enn 18 kg pr pers etter endt besøk.
• Rapporter løpende til Fiskeridirektoratet om kundenes fangst.
Havfisketurismen bidrar til verdiskaping, aktivitet og arbeidsplasser langs hele norskekysten. Les høydepunktene og last ned rapporten Ringvirkninger av havfisketurisme i Norge her.
Regjeringen la i slutten av april 2017 fram en lovproposisjon om endringer i havressurslova. Det ene lovforslaget gir departementet nødvendige lovhjemler til både å kunne kreve registrering av virksomheter og rapportering av fangst.
Det andre forslaget går ut på å oppheve fiskeriforbudsloven og flytte de gjenværende forskriftene til havressurslova. Forslaget innebærer en forenkling av fiskeriregelverket ved at en unødvendig lov blir opphevet, og at aktuelle forskrifter blir oppdaterte og moderniserte.
Forslaget til forskriftsendringer vil ikke bli omtalt nærmere i lovproposisjonen, men fulgt opp av departementet dersom Stortinget vedtar nødvendige lovendringer. Forskriftene som skal utarbeides i etterkant av lovforslaget, forventer NHO Reiseliv må utformes slik at reguleringen må være enkel og praktisk å gjennomføre. Det kommende fangstrapporteringssystemet må gjøres på en enklest mulig måte, og at det kun rapporteres på det som er strengt nødvendig.
NHO Reiseliv ga sine høringsinnspill i denne saken i november 2016, og stilte seg positiv til endringene, men hadde også noen kritiske bemerkninger. NHO Reiseliv mener det er avgjørende at bransjen og bedriftene må tas med av Fiskeridirektoratet i utformingen av rapporteringen, og vil følge saken videre.
I høringsinnspillet vårt la vi blant annet vekt på følgende:
Departementet foreslo da at det opprettes et register over turistfiskevirksomheter som leier ut to eller flere fartøy. Dette innebærer at det blir et vilkår for å drive turistfiskevirksomhet at man er registrert, og på den måten får man en oversikt over antall bedrifter som finnes i dette segmentet. I tillegg til at man enkelt kan nå ut med informasjon til disse bedriftene om sikkerhet o.l. Dette mener NHO Reiseliv er positivt, men mener samtidig at det er viktig at Fiskeridirektoratet, som får i oppdrag å utarbeide registreringsskjemaet, utformer det på en mest mulig brukervennlig måte, og at skjemaet kan besvares ubyråkratisk og digitalt.
Hva gjelder rapporteringskravene som ble skissert, var stilte NHO Reiseliv spørsmål ved at det er virksomheten som står som ansvarlig å rapportere, og ikke fiskeren selv. Måten forslaget er utformet er det kun fisketuristene i mer ordnede former som vil bli registrert, og ikke de som reiser på egenhånd. NHO Reiseliv mener at alle fisketurister må ha muligheten til å rapportere, og ikke kun de som oppholder seg på registrerte fisketurismevirksomheter. Vi mener videre at det må være den enkelte fisketurist sitt ansvar å rapportere, men at en virksomhet har mulighet til å tilrettelegge for at rapporteringen gjøres enkelt, digitalt og riktig. Rapporteringen kan gjøres gjennom en applikasjon som hver enkelt fisketurist registrer seg på.
Det er viktig at systemet er brukervennlig, og at det testes noen runder før det rulles ut. NHO Reiseliv er gjerne behjelpelig med bedrifter som kan bidra inn i dette arbeidet. Dersom myndighetene mener det kun skal være virksomheten som skal stå som ansvarlig for rapporteringen, da må enkel og digital rapportering være en forutsetning.
Havfisketurismen bidrar til verdiskaping, aktivitet og arbeidsplasser langs hele norskekysten. Les høydepunktene og last ned rapporten Ringvirkninger av havfisketurisme i Norge her.
NHO Reiseliv støtter Fiskeridirektørens forslag om at det avsettes 13 tonn til reiselivsbedriftenes kongerabbekvote i 2021. Her finner du våre innspill til Fiskeridirektoratets forslag til regulering av fangst av kongekrabbe
Opplevelser og aktiviteter på sjøen tilbys av mange av våremedlemmer både innenfor rib og havfisketurisme. NHO Reiseliv synes det er positivt at det gjøres en oppdatering, forenkling av ordlyden og forbedring av systematikken i forskriften.
Fortell oss hva som er problemet. Oppgi gjerne e-post slik at vi kan kontakte deg tilbake: