NHO Reiseliv ber regjeringen oppheve alle restriksjoner
NHO Reiseliv ber regjeringen følge Danmarks eksempel og oppheve alle restriksjoner, inkludert påbud om hjemmekontor.
NHO Reiseliv ber regjeringen følge Danmarks eksempel og oppheve alle restriksjoner, inkludert påbud om hjemmekontor.
– Danmark opphever nær alle restriksjoner fra og med 1. februar. Antallsbegrensninger er borte, utelivet er åpent og det er ingen skjenkebegrensninger. Danske smittevernseksperter definerer ikke lenger korona som en samfunnskritisk sykdom, og danskene kan få leve normalt igjen. Det betyr at den enkelte får mer ansvar for eget smittevern, og bedriftene tar over ansvaret for hvilke regler de vil praktisere. Nå forventer vi at den norske regjeringen fjerner alle restriksjoner, inkludert påbud om hjemmekontor, og at det skjer raskt, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
– Resten av Europa letter på tiltakene og avvikler hjemmekontor. Det er flere dager siden FHI anbefalte å lette på tiltakene. Regjeringen ligger bakpå og det koster næringslivet mye, og alle de ansatte som fortsatt er permittert på grunn av tiltakene. Nå må Norge følge resten av Europa, og fjerne alle restriksjoner som gjør at pandemien strekker ut i tid, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
NHO Reiseliv-direktøren viser til at nærmest hele utelivsbransjen fortsatt er stengt, blant annet på grunn av kravet om å holde én meters avstand:
– Vi har en klar forventning om at meter-kravet fjernes slik at disse får åpne igjen. Videre er det en rekke bedrifter som fornøyelsesparker, klatreparker og trampolineparker, som er pålagt stengt. Disse må også få åpne. Det er helt ulogisk at barn på tvers av skoler kan gå på fritidsaktiviteter, men ikke kan dra på en trampolinepark, sier Krohn Devold.
– Etter 28. februar er det ikke mer nedstengings-kompensasjon å hente. Da må vi kunne legge til grunn at myndighetene nå fjerner alle restriksjoner som hindrer normal drift. Det tar tross alt måneder å få booket inn fulle hus, så nedstengingen nå gir omsetningsfall i måneder fremover, fortsetter Krohn Devold.
Påbudet om hjemmekontor fører til at færre går ut og spiser, bor på hotell eller gjennomfører konferanser. Konferansehotellene melder om at bookinger er helt nede på mellom 5 og 20 prosent av normalen:
– Så lenge alle har hjemmekontor så kvier mange bedrifter seg for å ta lunsjpausen på en restaurant, ta med kunder og samarbeidspartnere ut i lunsjen, og arrangere og gjennomføre seminarer og konferanser. Derfor er det viktig at påbudet om hjemmekontor oppheves, sammen med resten av restriksjonene som skjenkebegrensning og avstands- og antallsbegrensninger. Den enkelte arbeidsgiver klarer å administrere hvilken hjemmekontorordning som er riktig for bedriften – det kan ikke staten lenger beslutte, avslutter Krohn Devold.
Fersk statistikk fra SSB viser at i desember 2021 var antall overnattinger i forbindelse med kurs og konferanse 87 474, mot 134 860 tilsvarende måned i 2019. Det er en nedgang på 46 prosent.
Ordningen om utsatt innbetaling av skatter og avgifter har tilbakevirkende kraft. Det vil si at hvis du har betalt inn arbeidsgiveravgift som forfalt 15. januar 2022, kan du søke om å få tilbakebetalt beløpet samt søke om ny utsettelse.