Statsbudsjettet 2025: - Svakt budsjett for reiselivet

Publisert

Stortingssalen med mennesker som sitter i salen. Vedum står på talerstolen

Foto: Skjermbilde fra stortinget.no

– Vi ser få spor av regjeringens såkalte store ambisjoner for reiselivet i dette budsjettet, men det er positivt at de vil øke støtten til arbeidsmarkedstiltak.


Forslaget til statsbudsjett for 2025 ble lagt fram mandag 7. oktober. Regjeringen styrker tilskuddet til Innovasjon Norge med 10 millioner kroner i statsbudsjettet. NHO Reiseliv er ikke imponert: 
 

Regjeringen styrker tilskuddet til Innovasjon Norge med 10 millioner kroner i statsbudsjettet. NHO Reiseliv er ikke imponert. Dette er knapt en justering som tilsvarer prisveksten. I praksis kan man derfor si at dette er en svekkelse av Innovasjon Norges markedsføringsbudsjett, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Foto: NHO Reiseliv

Dette er knapt en justering som tilsvarer prisveksten. Vi må også huske på at dette er penger som brukes til å kjøpe markedsføringstjenester i utlandet, og de blir derfor påvirket av den lave kronekursen. I praksis kan man derfor si at dette er en svekkelse av Innovasjon Norges markedsføringsbudsjett, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Det kom ikke noe konkret om turistskatt i statsbudsjettet. Regjeringen skriver at de vil fortsette arbeidet med å innføre et besøksbidrag, og vil sende et lovforslag på høring i høst.  

NHO Reiseliv har hele tiden vært krystallklare på at vi ikke kan få en ekstra skatt på hoteller. Det at det ikke kom noe på turistskatt i budsjettet, gir ikke grunn til å senke skuldrene. Vi forventer at det vil komme noe fra regjeringen på dette, og vi følger saken tett.  

Serveringsmomsen og formueskatt holdes uendret 

Serveringsmomsen holdes fortsatt på 25 prosent.  

Det er skuffende, men dessverre ikke overraskende, at serveringsmomsen holdes uendret på skyhøye 25 prosent. Det betyr at forskjellsbehandlingen mellom take-away og mat servert på restaurant videreføres. Dermed beholder Norge den tvilsomme førsteplassen som Europas moms-versting på servering, sier Devold.  

Det gjøres heller ingen endringer av betydning i formueskatten i budsjettforslaget, men det vil bli litt redusert handlingsrom for å gjøre lokale tilpasninger. Det vil være reduserte muligheter for å gi lettelser hos kommuner som for eksempel Bø i Vesterålen har hatt. 

Regjeringen varsler at den vil sende et forslag om en ordning for å utsette betaling av formuesskatt på høring. Tidligere har det vært innført midlertidige ordninger for utsettelse av formuesskatt i spesielle situasjoner for eiere av virksomheter som går med underskudd. Dette vil bli en varig ordning som skal gjelde fra 2026.  

Alkoholavgift fryses ikke 

Alkoholavgiften økes med rundt 3 prosent. NHO Reiseliv mener at årets nivå burde vært fryst.  

En frys på alkoholavgiftene ville vært en velkommen håndsrekning til en bransje som opplever stor prisvekst. Nesten 8 av 10 medlemmer sier at kostnadsøkninger er den største utfordringen de står overfor nå, sier Devold. 

Økt skattefritak for kortidsutleie 

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at den skattefrie grensen for utleie av bolig/fritidsbolig under 30 dager økes fra 10 000 til 15 000. Regjeringen vil med andre ord gjøre det mer lønnsomt å leie ut på for eksempel Airbnb.  

Når regjeringen vil legge ytterligere til rette for korttidsutleie, blir det enda viktigere å få på plass en registreringsplikt, slik at vi får bedre oversikt over omfanget, sier Devold. 

Kutt i flypassasjeravgiften, men økning i avgifter til Avinor

Statlige Avinor, som driver 43 av landets flyplasser, er i store økonomiske problemer. Regjeringen vil fastsette et bindende vedtak om hvordan Avinor kan øke sine avgifter utover den generelle prisstigningen i samfunnet i inntil fem år. 

For å dempe effekten av disse avgiftsøkningene neste år, foreslår regjeringen å redusere flypassasjeravgiften for korte reiser fra 85 til 60 kroner, noe som tilsvarer 600 millioner kroner i 2025. For de reisende som flyr direkte fra Norge til reisemål utenfor Europa vil flypassasjeravgiften kostnadsjusteres, og de får dermed en kraftig økning i samlet avgiftstrykk i 2025 når Avinor øker sine avgifter.

Økningene kan gjøre det vanskeligere å øke eksporten av norsk reiseliv. Det er ekstremt viktig at kuttet i flypassasjeravgiften ikke blir reversert de kommende årene. 

Ingen skattlegging av privat konsum i selskap

NHO Reiseliv har tidligere kritisert regjeringens forslag til skattlegging av privat konsum i selskap. Regjeringen varsler i statsbudsjettet for 2025 at det ikke kommer noen nye regler på dette.

Vi er glade for at regjeringen har lyttet til våre innspill. Forslaget slik det forelå ville kunne hatt dramatiske konsekvenser for våre medlemsbedrifter, særlig i distriktene, sier Devold.

Mer til kortbanenettet

Regjeringen foreslår 2,4 milliarder kroner til oppfølging av avtalene om statlig kjøp av flyruter på kortbanenettet (FOT-ruteavtalene) i 2025. Dette er mer enn dobbelt så mye som i 2023.

Kortbanenettet er helt nødvendig infrastruktur i Distrikts-Norge. Vi håper denne økningen kan føre til et bedre tilbud for de reisende, både lokalbefolkning og turister, sier Devold. 

Ingen satsing på filminsentiv-ordningen

Regjeringen går ikke inn for endringer av filminsentivordningen. Ordningen vi har i dag er en refusjonsbasert ordning der film- og serieproduksjoner kan søke om å få tilbakebetalt inntil 25 prosent av dokumentert forbruk i Norge.

I budsjettforslaget fremgår det at rammen for 2025 er på 130 mill. kroner, inkludert nye og tidligere tilsagn. Det betyr i praksis at ordningen er nær halvert i løpet av regjeringsperioden. Foreløpig tilgjengelige friske midler for 2025 vil være om lag 60 mill. kroner.

Det er svært uheldig at regjeringen ikke prioriterer denne ordningen. Vi vet at film- og serieproduksjon i Norge har en betydelig markedsføringseffekt for norsk reiseliv.

Øker tilskudd til arbeidsmarkedstiltak  

Regjeringen erkjenner at for mange står utenfor arbeidslivet i Norge. Derfor øker de overføringene på arbeidsmarkedstiltakene med en halv milliard kroner, sammenliknet med 2024. Dette skal være med å få flere i jobb og færre til å motta trygdeytelser.  

Tiltaket er positivt for reiselivet som en stor inkluderingsnæring, og det er veldig positivt at man får testet ut en varighet på fire år på lønnstilskuddsordningen. Det har flere av våre bedrifter vært opptatt av lenge. Det er også positivt at NAV får øremerkede midler for å styrke den arbeidsrettede oppfølgingen på kontorene deres. Dette vil gjøre NAV enda mer relevant for våre medlemsbedrifter, sier Devold. 

Ingen midler til Smak deg frem  

Kampanjen Smak deg frem har som mål å vise fordelene med Restaurant- og matfag. Kampanjen kan vise til over 25 millioner visninger i målgruppen, for små budsjetter. Derfor er det synd at regjeringen ikke viderefører midlene til det nasjonale rekrutteringsprosjektet

Den negative søkertrenden til restaurant- og matfag er i ferd med å snu. Ikke siden 2016 har søkertallene til Vg1 på restaurant- og matfag vært høyere enn for inneværende skoleår.  

Departementet understreker selv viktigheten av kompetanse i statsbudsjettet. Derfor er det synd at regjeringen ikke viderefører midlene til det nasjonale rekrutteringsprosjektet, som kan vise til gode resultater. Her var det snakk om et forholdvis lite beløp, to og en halv million kroner, som ga gode resultater, sier Devold. 

Beskjeden satsing på bransjeprogrammene  

Videre er det skuffende at regjeringen ikke satser tøffere på bransjeprogrammene. Ordningen var en populær ordning under pandemien, og programmet for reiselivet hadde mange deltakere.

Med dagens forslag til budsjett, foreslår regjeringen å videreføre ett, avvikle to og opprette to. NHO Reiseliv mener det er uheldig at regjeringen ikke tilgodeser viktige distrikts- og inkluderingsnæringer slik reiselivet er i videreføringen av bransjeprogrammet.  

Ekstra midler til en mer praktisk skole  

Som en umiddelbar oppfølging av stortingsmeldingen “En mer praktisk skole” viderefører regjeringen tilskuddsordningen for investeringer til utstyr i grunnskolen. Den søkbare ordningen ble innført i 2024, og myndighetene mottok mange søknader fra skoler i hele landet.  

Det er positivt at regjeringen øker bevilgningen til tiltaket til 160 millioner kroner i 2025. Likevel er beløpet forsiktig med tanke på hvor stort behovet for å investere i mer utstyr i grunnskolen. Dessuten har Norge et høyt antall skoler som gjør at det smøres tynt ut på få skoler.

Statsbudsjettet 2025: NHO Reiselivs høringssvar

  1. Høringssvar til kap. fordelt næringskomiteen i Statsbudsjettet 2025

    NHO Reiselivs tilbakemelding til næringskomiteen er klar:  Forsøk med turistskatt må unnta hotell og overnatting. Eksportsatsingen på reiselivet må komme i gang. Og markedsføringen av Norge tilføres midler som utgjør en de facto styrking.

  2. Høringssvar til kap. fordelt finanskomiteen i Statsbudsjettet 2025

    Formueskatt, alkoholavgifter, moms på korttidsutleie av elbil og flypassasjeravgiften er viktige punkter i NHO Reiselivs tilbakemeldinger til finanskomiteen i det foreslåtte statsbudsjettet for 2025.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: