Utdanning og kompetanse
Flinke fagfolk er en forutsetting for at Norge fortsatt skal vokse som reiselivsdestinasjon. NHO Reiseliv arbeider strategisk og politisk for å sikre riktig og nok arbeidskraft til norsk reiselivsnæring.
Flinke fagfolk er en forutsetting for at Norge fortsatt skal vokse som reiselivsdestinasjon. NHO Reiseliv arbeider strategisk og politisk for å sikre riktig og nok arbeidskraft til norsk reiselivsnæring.
Nasjonens sysselsetting, innovasjonsevne og konkurransekraft er helt avhengig av god yrkesutdanning. Yrkesutdanningene gir kompetanse i bedriftene, inkluderer flere unge og voksne i arbeidslivet, og er viktig for å ivareta et seriøst arbeidsliv.
Å skaffe kvalifiserte medarbeidere, spesielt faglært arbeidskraft, er en utfordring for mange reiselivsbedrifter. Rundt halvparten av våre medlemsbedrifter melder at tilgang på kvalifisert arbeidskraft er et hinder for ekspansjon.
NHO Reiseliv arbeider for at det skal bli enklere for våre medlemsbedrifter å få tak i riktig kompetanse. Vi jobber strategisk og politisk for å øke interessen for, og å øke rekrutteringen til, de fagområdene som reiselivet trenger. Dette gjør vi blant annet gjennom å påvirke politikerne til å ta de riktige valgene for å øke rekrutteringen til bransjen.
NHO Reiseliv en aktiv part i utviklingen av norsk utdanningspolitikk og fremtidens utdanningssystem, fra grunnskole til fagskole og høyere utdanning.
Dette gjør vi gjennom samarbeid med myndighetene og andre parter i utdanningssystemet: Vi er formell part i faglige råd, og engasjerer oss i utviklingsprosjekter og høringer. Gjennom påvirkning av NHOs felles utdanningspolitikk øker vi muligheten for gjennomslag i saker som angår reiselivet.
De faglige rådene er rådgivende organer for statlige utdanningsmyndigheter. Rådene skal fremme behov og synspunkter fra arbeidslivet ovenfor myndighetene, og har innflytelse på hele opplæringsløpet.
NHO Reiseliv sitter i Faglig råd for restaurant og matfag og leder Faglig råd for salg, service og reiseliv. Ta gjerne kontakt med oss for innspill til saker som bør løftes i rådene, eller kommentarer til pågående prosesser.
Smak deg frem har bidratt til å øke søkertallene til restaurant- og matfag. Nå kan kampanjen vinne gull i EM i kommunikasjon.
Birk Torp fra Renaa Matbaren gikk til topps i NM i servitørfaget 2024. Håvard Onsøyen fra Restaurant STOCK, Oslo vant NM i kokkekunst, sammen med commis Josefine Arnesen.
Kunstig intelligens kan effektivisere arbeidsdagen i reiselivet. Men da må vi ta det i bruk på riktig måte. Her finner du høydepunkter fra Techpoint Travel og tips til hvordan du kommer i gang med KI i din bedrift.
Norge trenger flere dyktige fagarbeidere. Yrkes-VM er en unik mulighet til å vise frem sin kompetanse og inspirere flere til å velge yrkesfag.
NHO Reiseliv er positiv til at regjeringen retter fokus mot å få en mer praktisk grunnskole. Men vi mener også at både innretningene og rentekompensasjonsordningen som foreslås, må sees på.
NHO Reiseliv mener opplæringskontorene må kunne være part i lærekontrakten, samt at modulstrukturert fag- og yrkesopplæring må tilbys i alle fylker, uten å fortrenge andre ordninger for den voksne målgruppa.
NHO Reiseliv og Hovedorganisasjonen Virke står sammen og ber om at kunnskapsprøven regulert i alkoholloven skal tilbys på engelsk i tillegg til norsk.
Kan du tenke deg en jobb der du er med på å gi andre mennesker gode opplevelser? Da er kanskje en utdanning innen reiseliv noe for deg.
Kokkeyrket gir store muligheter og rom for kreativitet
Er du interessert i andre kulturer og liker å hjelpe andre?
Som resepsjonist er du hotellets ansikt utad og bedriftens hjerte.
Skap rammen for uforglemmelige matopplevelser
Det finnes flere tilbydere av kurs for deg som arbeider i reiselivsnæringen og har et ønske om å lære mer. Her gir vi deg en oversikt over noen steder som tilbyr aktuelle kurs og etterutdanning.
Fortell oss hva som er problemet. Oppgi gjerne e-post slik at vi kan kontakte deg tilbake: