STOR ETTERSPØRSEL: Mat- og måltidsbransjen skriker etter flere fagutdannede her til lands. Foto av Hedda Leversen Larsen og Magnus Svendsbø. Foto: NHO Reiseliv.
Pandemien har gjort at mat- og måltidsbransjen står i en krisesituasjon med akutt mangel på kokker og servitører. Rekruttering for restaurant- og matfagene ble derfor et sentralt tema for årets Lankonferanse for Restaurant- og matfag.
– Rekruttering til restaurant- og matfag er en forutsetning for å klare å bygge matnasjonen Norge innen 2030, sa Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) under Landskonferansen for Restaurant- og matfag.
Stengte grenser, permitteringer – som har gjort at folk har søkt seg til andre bransjer – og mindre tilgang til europeiske sesongarbeidere har ført til mangel på arbeidskraft i reiselivsnæringen.
Ønsker å gi bransjen et løft
Norge er godt på vei til å nå regjeringens mål innen 2030. Matindustrien har skapt arbeidsplasser over hele landet og satt Norge på verdenskartet. Vi vinner stadig internasjonale kokkepriser, norske restauranter får tildelt Michelin-stjerner og norskprodusert mat og drikke, blir oppfattet som et kvalitetsstempel, både her hjemme og i utlandet.
– Samtidig har pandemien satt mye på vent, ifølge Bollestad.
Etterspørselen etter kompetanse har vært en utfordring over lang tid i bransjen, og utfordringen eskalerte som følge av pandemien. NHOs kompetansebarometer fra 2020 viste at så mange som 6 av 10 NHO-bedrifter fikk et udekket kompetansebehov under korona.
– Dette gjelder særlig reiselivet som har fått enskikkelig knekk, sa Landbruks- og matministeren.
– Nå haster det å komme i gang
Et aktuelt tema under konf
eransen var hvordan denne utfordringen kunne bli løst. I det reviderte nasjonalbudsjett for 2021, har regjeringen satt av 2 millioner kroner til oppstart av en nasjonal rekrutteringskampanje.
– For det første må man fokusere på tidlig innsats og betydning av mat- og helsefaget i skolen. Her ligger ansvaret hos flere aktører. Dette er en utfordring til både statlige myndigheter, fylkeskommunen, kommunene og den enkelte skole, sa Bollestad, som framhevet samarbeid på alle nivåer som en nøkkelfaktor for suksessfull rekruttering.
Kommunen og den enkelte ungdomskolen må samarbeide med fylkeskommunen og den enkelte videregående skolen. Gode søkertall er i tillegg avhengig av kunnskap. Landbruks- og matministeren minnet om at alle rådgivere i skolen bør sette seg godt inn i alle yrkesmulighetene i mat- og måltidsbransjen.
– Bransjen bør, ikke minst, framsnakke og vise i praksis at dere representerer trygge arbeidsplasser med godt arbeidsmiljø og en konkurransedyktig lønn.
– Nå haster det å komme i gang med rekruttering til en bransje vi bør og må satse på. Jeg har forventninger om at bransjen også stiller opp her, med midler og andre ressurser, slik at vi får et løft for bransjen, lød utfordringen til Bollestad.
Mener norsk reiseliv vil reise seg igjen
Konsekvensene av manglende fagfolk har gjort at næringslivet har lidd store tap i form av tapte inntekter, tapt kundegrunnlag, lavere inntjening, samt manglende muligheter til å investere i maskinparker og utstyr. De som har stått igjen i bransjen har opplevd store belastninger. Dette så man særlig i sommer, blant annet i reiselivet.
Den store etterspørselen tilbyr samtidig mange spennende muligheter for nye ansatte og folk som står utenfor arbeidslivet, understreket Henrik Hamborg, politisk rådgiver i NHO Reiseliv, som kom med optimistiske prognoser:
– Norsk reiseliv vil reise seg igjen, og den vil fortsette den gode veksten vi hadde før pandemien. Uansett om man går inn i de små eller større restaurantene, får man være med på oppturen etter pandemien som skal ta Norge til en matnasjon i verdensklasse.