Sammen med det regjeringsoppnevnte rekrutteringsutvalget for mat- og måltidsbransjen presenterte NHO Reiseliv foreløpige resultater fra det nasjonale rekrutteringsprosjektet til Restaurant- og matfag.
Nasjonalt rekrutteringsprosjekt til mat- og måltidsbransjen
På grunn av sviktende søkertall til Restaurant- og matfag, ble det satt av to millioner kroner til oppstarten av en nasjonal rekrutteringskampanje gjennom revidert nasjonalbudsjett 2021. NHO Mat og Drikke søkte formelt om midlene, sammen med NHO Reiseliv og syv andre partnere, og fikk innvilget søknaden i hard konkurranse med 15 andre aktører. Siden den gang har NHO Reiseliv vært aktivt med i utformingen og gjennomføringen av prosjektet. Fredag hadde statsråden invitert blant annet NHO Reiseliv for å få en foreløpig statusrapport. Politisk rådgiver innen kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv, Henrik Hamborg, presenterte resultatene:
– Dette var en god arena til å presentere den gode jobben vi har gjort. Ministeren hadde satt av god tid til møtet, så her fikk vi anledning til å gå i detalj om de ulike tiltakene prosjektet skal levere på. Ministeren likte Smakdegfrem-konseptet, som handler om hva man lærer og ikke hva man blir, men likte spesielt verktøykassa som prosjektet skal utvikle. Her handler det om at alle som jobber med rekruttering til Restaurant- og matfag skal få tilgang til de gode rekrutteringstiltakene. Borch var også opptatt av at både fylkeskommunene og kunnskapsministeren må på banen, forteller Hamborg.
Borch ønsket også å få innspill fra aktørene om hvordan de jobber med rekrutteringsarbeid:
– Det var viktig for oss å belyse konsekvensene av manglende personell i reiselivet. Selv om situasjonen har bedre seg noe gjennom sommeren, svarte 6 av 10 serveringsbedrifter at de manglet personell i september. Og konsekvensene er alvorlige, sier Hamborg.
Samtidig måtte statsråden få høre at vi at tar rekrutteringsutfordringene på alvor. Blant annet vil arbeidet med reiselivsakademiet bidra positivt for medlemmer og rekrutteringen, sier Hamborg.
Lave forhåpninger til statsbudsjettet
Ministeren uttrykte et brennende engasjement for mat- og måltidsbransjen, og likte resultatene fra kampanjen så langt. Likevel kunne hun ikke love friske midler gjennom statsbudsjettet for 2023, som blir lagt frem for Stortinget 6. oktober. "Vi har fått beskjed fra statsminister Støre om å spare", sa Borch. Hun var derfor opptatt av å gi delegasjonen lave forhåpninger til budsjettfremleggingen 6. oktober.
Hamborg har følgende kommentar:
– Det er spesielle tider, og nærmest samtlige departementer har fått beskjed om å spare. Vi tenker langsiktig, og kommer også til å involvere kunnskapsministeren i dette arbeidet. Hun er jo også ansvarlig for flere av anbefalingene i rapporten utvalget foreslo. Nå har statsråden og departementet fått god innsikt i hvordan vi har forvaltet midlene, og hvordan vi planlegger veien videre. Dermed bør vi ha gode muligheter til å få innvilget søknaden ved eventuelt neste utlysning, avslutter han.