Stjernelag til Årets kokk 2023

Publisert

Kollasj med mange bilder av kokker. Nederst i høyre hjørnet Bocuse d'or sirna spirit logo med teksten "årets kokk 2023".

Dette er lagene til Årets kokk 2023. Øverst fra venstre: Team Werkland (foto: Berre), Team Vartdal (foto: Tom Haga), Team Kvendseth (foto: Tom Haga), Team Solbakk (foto: Even Blomsnes Solheim) og Team Aron (foto: Even Blomsnes Solheim). Foto: se bildetekst

De fem kandidatene i Årets kokk har valgt noen av Norges mest spennende kokker som lagkamerater. Nå er de klare for landets mest prestisjefylte kokkekonkurranse 18. september.

Mann med armene i kryss som ser inn i kamera. Foto

Henrik Hamborg, politisk rådgiver for utdanning og kompetanse i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv | Per Sollerman

Mandag 18. september går Årets kokk og Årets unge kokk av stabelen i Stavanger Konserthus. Vinneren av Årets kokk blir kandidat til Bocuse d’Or Europa 2024, som holdes i Trondheim. Her vinnes billettene til Bocuse d’Or Verdensfinale i 2025 for alle europeiske land, ti av de 20 landene får gå videre fra Europafinalen.

Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv, understreker viktigheten av konkurranser som Årets kokk og Årets unge kokk:

– Hensikten med slike konkurranser er å bidra til økt motivasjon og faglig utvikling blant den enkelte deltaker. Konkurranser er også med å øke kunnskapen om kokkefaget, som igjen har positivt innvirkning på rekrutteringen. Det legges opp til et veldig godt opplegg i Stavanger, og uansett utfall av konkurransen vil det norske laget i Trondheim være veldig sterkt.

Lagene i Årets kokk 2023:

Team Vartdal

Kandidat: Aleksander Løkkeberg Vartdal, 28 år, fra Oslo.

Arbeidssted: Matfaglig konsulent og kreativ utvikler Thon Hotels.

Commis: Johanna Magdeli Pettersson Utvær, 23 år, fra Barmen i Sogn og Fjordane.

Arbeidssted: Kokk hos Hot Shop

Coach: Tim Alexander Ekblad, 31 år, fra Götaland

Arbeidssted: Konsernkjøkkensjef R.E.N. Group

 

Team Aron

Kandidat: Aron Espeland, 26 år, fra Bryne

Arbeidssted: Sous-chef Brasserie France

Commis: Trym Karlsen, 21 år, fra Sørumsand i Oslo.

Arbeidssted: Kulinarisk Akademi

Coach: Tonje Torvanger, 28 år, fra Sogndal

Arbeidssted: Sous-chef på Statholdergaarden.

 

Team Solbakk

Kandidat: Håkon Solbakk, 31, fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag.

Arbeidssted: Head chef på Speilsalen

Commis: Melina Wang Brekke, 25 år, fra Trondheim.  

Arbeidssted: Kokk, Punk Royal, Stockholm

Coach: Live Krangnes Edvardsen, 25 år fra Surnadal på Nordmøre,

Arbeidssted: Kjøkkensjef på Credo i Trondheim

 

Team Werkland

Kandidat: Håvard Werkland, 28 år, fra Kyrksæterøra i Heim kommune

Arbeidssted: Assisterende kjøkkensjef på Speilsalen i Trondheim.

Commis: Leon Haarberg Nilsen, 22 år, fra Trondheim.

Arbeidssted: Matfaglig konsulent for Thon Hotels. 

Coach: Lisbeth Wollum Størvold, 42 år fra Oppdal/Sunndalen

Arbeidssted: Kjøkkensjef hos Søstrene Karlsen i Trondheim

 

Team Kvendseth

Kandidat: Runa Ailin Kvendseth, 25 år, fra Ekeberg i Oslo.

Arbeidsted: Sous-chef ved restaurant Söl i Stavanger

Commis: Tonje Svee fra Trondheim, 22 år, fra Trondheim

Arbeidssted: Kokk Credo i Trondheim.

Coach: Tony Allene, 25 år fra Arendal.

Arbeidssted: Kjøkkensjef Frantzén gruppen

Konkurransen vil bli streamet i sin helhet. Følg streamen her

– Det norske uttaket til Bocuse d’Or omtales som et av verdens tøffeste uttak, og valg av lagkamerater er en svært viktig avgjørelse for kandidatene, sier styreleder i det norske Bocuse-akademiet, Geir Skeie.

– Coach, commis og kandidat utgjør kjerneteamet i selve konkurransen. Med teknisk utfordrende oppgaver, sterk konkurranse og mye usikkerhet, blir lagene i realiteten også en viktig utviklings- og læringsarena. Læringen og vennskapene som skjer i og rundt lagene er i seg selv fantastisk for faget og den norske gastronomien, sier faglig leder for Bocuse-akademiet Christopher Davidsen.

Coach for Filip August Bendi og Team Norway mot Bocuse d'Or 2023

Christopher Davidsen er faglig leder for Bocuse-akademiet. Foto: Stian Broch. Foto: Bocuse d'Or Norge | Stian Broch

Krevende oppgave

Norsk Rødt Fe, også kjent som kombinasjonskua, er landets mest utbredte rase. I 2023 er den en av hovedråvarene i konkurransen, der kokkene skal bruke høyrygg, bogstek,  margbein og meieriprodukter. Gydas jordepler, burgunderkål og historiske agurker er obligatoriske grønnsaker. I tillegg skal smaksprofil i tradisjonsrik norsk akevitt innarbeides i et av garnityrene på en måte som passer matkonseptet.

Tallerkenserveringen er i år en servering av tre unike retter på ett brett, med Sterlingskveite som hovedråvare. Her skal én kveite rekke til tre ulike retter, som til sammen blir 45 porsjoner som skal ut til vurdering samtidig. Kveita skal kombineres med kråkebolle, flatøsters eller blåskjell, og historiske agurker og meierismør. Det hele skal skje på fem og en halv time. 

– Uten å nøle vil jeg si at å vinne Årets kokk eller Bocuse d’Or er noe av det mest kompliserte en kokk kan gjøre, avslutter Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, som står bak Årets kokk.

Portrettbilde av en blid mann. Foto.

Arne Sørvig er daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi, og står bak Årets kokk. Foto: Arne Sørvig. Foto: Arne Sørvig

Korte fakta om Årets kokk, Årets unge kokk og Bocuse d’Or

Stiftelsen Norsk Gastronomi og Foreningen Årets kokk akademiet arrangerer Årets kokk på høsten hvert oddetallsår. Årets kokk er ansett som landets mest utfordrende og prestisjefylte kokkekonkurranse, der vinneren representerer Norge i Verdensfinalen Bocuse d’Or, etter kvalikrunden i Bocuse d’Or Europe. I 2024 arrangeres Bocuse d’Or Europe i Trondheim i Spektrum 19.–20. mars, mens Bocuse d’Or 2025, verdensfinalen,  alltid arrangeres i Lyon. Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, og arrangeres i januar oddetallsår.

Konkurransen Årets unge kokk organiseres for kokker under 25 år, med assistent under 20 år med aktiv lærekontrakt. Vinneren får delta som kandidat til Årets kokk om to år, i 2025.

Stiftelsen Norsk Gastronomi har som formål å utvikle talenter gjennom konkurranser, dele kunnskap om mat og matlaging, og styrke den norske gastronomiens rolle og omdømme.

For mer informasjon, besøk www.bocusedornorge.no

Siste nytt

  1. Regjeringen gjør det dyrere å feriere i Norge

    Vi er sjokkert over det høye nivået regjeringen legger opp til. Turistskatten som regjeringen foreslår, sender en ny skattebombe til både næringen og nordmenn på norgesferie.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: