Politisk kommentator Eirik Bergesen og Landbruks- og matminister Sandra Borch, her på scenen under Landskonferansen for Restaurant- og matfag. Foto: NHO Reiseliv
Landskonferansen for Restaurant- og matfag gikk av stabelen 14. og 15. februar. Først på scenen var en Landbruks- og matminister som var optimistisk på vegne av mat- og måltidsbransjen.
Konferansen samlet både politisk ledelse og næringslivstopper for å diskutere problemstillinger og muligheter innenfor hele reiselivsnæringen og mat- og måltidsbransjen. Det var politisk kommentator Eirik Bergesen som åpnet konferansen med spørsmål til regjeringen og Landbruks- og matministeren:
– Jeg opplever at det er stor optimisme i bransjen nå – og ikke minst et stort potensial, svarte Landbruks- og matminister Sandra Borch, på spørsmål fra Bergesen, som utfordret statsråden på hva som er det viktigste for regjeringen å få til i året som kommer.
Statsråden: De som velger restaurant- og matfag er ettertraktet
Statsråden var tydelig på at det er særlig økt rekruttering av unge inn i næringen som peker seg ut:
– Jeg har veldig lyst til å få til noe innen rekruttering til restaurant- og matfagene. Det er en kompetanse hele bransjen trenger. Skal vi lykkes med dette må de unge få øynene opp for alle mulighetene som finnes her, og ikke minst hvor ettertraktet de er. Så her har jeg store ambisjoner, sa Statsråden.
Viktig å skape gode og trygge arbeidsplasser
Også til stede på konferansen var næringslivstopper innen mat- og måltidsbransjen, som Anne Marit Panengstuen, Nortura, Morten Thorvaldsen, Thon Hotels, Runar Hollevik, Norgesgruppen, Gjøran Sæther, Furusetgruppen og Tone Hartviksen, 4Service.
Gjøran Sæther understreker viktigheten av å skape trygge og gode arbeidsplasser for å sikre rekruttering til bransjen:
– Samarbeid med alle i arbeidslivet er viktig. Bedriftene må tilrettelegge trygge arbeidsplasser og gode arbeidsvilkår. De må skape en trygg og god, men spennende arbeidsplass. Og så må vi få frem de gode historiene og mulighetene som finnes i næringen. Du trenger ikke være kokk hele livet, men det finnes enorme muligheter hvis du velger den retningen, sier Sæther, som selv er utdannet kokk, og som nå er administrerende direktør for Fursetgruppen som driver en rekke anerkjente restauranter i Oslo.
Omvendt studieløp
I Fursetgruppen tilbyr de videreutdanning for å videreutvikle og holde på sine ansatte, og gir de med lite formell kompetanse muligheten til å styrke CV'en:
– Vi oppfordrer de med uformell kompetanse til å ta ekstra kompetanse innen økonomi for eksempel. Vi snur på utdanningsløpet og styrker dem senere i karrieren, og sponser for eksempel økonomikurs på BI, sier Sæther.
Smak deg frem- kampanjen vist 13,5 millioner ganger
Rekrutteringskampanjen Smak deg frem som nylig fikk fornyet støtte av regjeringen har også vært sentralt under konferansen. Kampanjen som ble lansert i 2021 har skapt mye engasjement blant ungdommer, og i 2022 så man for første gang på flere år at søknadstrenden til Restaurant- og matfag var positiv. Så langt har budskapet i kampanjen blitt vist 13,5 millioner ganger i sosiale medier - hvorav 2 millioner visninger er på Tik Tok.
Konferansen fortsetter i dag (15. februar) på Umami Arena med flere spennende foredrag. Les mer om programmet her.
Om Landskonferansen for Restaurant- og matfag
Landskonferansen for Restaurant- og matfag er et samarbeid mellom ulike aktører fra arbeidslivet, inkludert NHO Reiseliv, og dekker temaer som er relevante for alle som er opptatt av rekruttering og utvikling av restaurant- og matfagene. Konferansen foregår over to dager, og finner sted på landets største arena for mat- og måltidsbransjen, UMAMI Arena.
Arrangørene er NHO Reiseliv, NHO Mat og Drikke, NHO Service og Handel, Baker- og konditorbransjens Landsforening, Hovedorganisasjonen Virke, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeidsforbund, Fellesforbundet, Norske Kokkers Landsforening (NKL) og Foreningen for Opplæringskontorene i Restaurant- og matfag (FORM).
Flinke fagfolk er en forutsetting for at Norge fortsatt skal vokse som reiselivsdestinasjon. NHO Reiseliv arbeider strategisk og politisk for å sikre riktig og nok arbeidskraft til norsk reiselivsnæring.
Horecabransjens høyeste utmerkelse går til konserndirektør i Thon Hotels, Morten Thorvaldsen for sitt mangeårige arbeid med å bygge opp en av Norges største hotellkjeder.
Geitmyra Matkultursenter for barn vant årets kompetansepris: – Det er helt avgjørende at vi satser på barn og unge hvis vi skal ha rekruttering til matproduksjon, servering og reiseliv.