Seier: Mari Solhaug Moi og Mathias Johnsen fra Fyr Bistronomi og Bar gikk seirende ut av Asko Servering Norgescup for kokkelærlinger 2025 sammen med lagleder Sindre Hjelmseth. Vinnerne av servitørklassen ble Milja Mitchell Christinsdatter og Kjersti Frøslie Frey med lagleder Vilde Sandnes. Førsteårslærlingen Linus Lyng fra Thon Hotel Arena tok et overbevisende gull i norgesmesterskapet i reiselivsfaget. Foto: NHO Reiseliv
Linus fra Thon Hotel Arena vant NM i reiselivsfaget. Mari og Mathias fra FYR Bistronomi & Bar/Stallen og Milja og Kjersti fra Statholdergaarden vant sine klasser under ASKO Servering Norgescup 2025. De kan nå kalle seg Norges beste.
ASKO Servering Norgescup er en av de største konkurransene for kokk- og servitørlærlinger i Norge. Arrangementet ble som vanlig holdt på Jåttå videregående skole i Stavanger. 42 kokkelærlinger og 16 servitørlærlinger fra hele landet var med i konkurransen, kvalifisert via regionale uttaksmesterskap.
Storslått Norgescup for lærlinger
Henrik Hamborg fra NHO Reiseliv understreket viktigheten av slike konkurranser for å motivere og utvikle fremtidens fagarbeidere.
Stolt sponsor: Norge trenger flere dyktige fagarbeidere, og derfor er det viktig for oss å støtte opp under mesterskapet, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv | Per Sollerman
– Å overvære finalehelgen i Stavanger er en av de artigste oppgavene i jobben, og årets konkurranse var intet unntak. Deltakerne leverer alltid på et veldig høyt nivå, og nivået i år vog konkurransene er rammet inn på en veldig god måte. Konkurranser virker både motiverende og er en god utviklingsarena for lærlingene.
– Norge trenger flere dyktige fagarbeidere, og derfor er det viktig for oss å støtte opp under mesterskapet, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.
Imponerende meny og utfordrende oppgaver
Etter en intensiv semifinale på fredag stilte seks kokkelag og seks servitørlag til finalen lørdag. Kokkene tilberedte en treretters meny for 12 personer – med snøkrabbe til forrett og ytrefilet av kalv med flere garnityrer til hovedrett.
På samme tid ble servitørene testet i oppgaver som borddekking, råvaregjenkjenning, flambering av crêpes suzettes, samt øl- og vinsmaking. Samarbeid mellom kokk- og servitørlagene var avgjørende for å løfte prestasjonsnivået gjennom begge konkurransedagene.
Seiersjubel og forberedelser til Nordisk Mesterskap
Etter to krevende dager gikk lærlingene fra FYR, ledet av Mari Solhaug Moi og Mathias Johnsen, seirende ut av konkurransen. I servitørklassen tok Milja Mitchell Christinsdatter og Kjersti Frøslie Frey med lagleder Vilde Sandnes seieren – en prestasjon som også kvalifiserer dem til Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Silkeborg, Danmark, den 17.–18. april.
På vegne av Hans R. Larsens legat ble det delt ut 15.000 kroner til hver vinner for å støtte forberedelsene til mesterskapet.
NM i Reiselivsfag og Landsfinale for konditorlærlinger
Konkurranseuken i Stavanger bød ikke bare på kulinariske utfordringer. Norges beste lærlinger innen reiselivsfag ble også testet i både teoretiske og praktiske oppgaver, med Villa Dagmar Boutiquehotell som arena for de praktiske utfordringene.
Førsteårslærlingen Linus Lyng fra Thon Hotel Arena tok gull etter å ha imponert med sin faglige kompetanse og kommunikasjonsferdigheter.
– Reiselivmedarbeiderne og resepsjonistene står ofte i førstelinje og er de første gjestene møter når de kommer. Derfor er det veldig viktig å ha dyktige medarbeidere nettopp her. Det lærlingene viste i Stavanger viser at det gror veldig godt blant kommende reiselivsmedarbeidere, og det er veldig gøy, understreker Hamborg i NHO Reiseliv.
For første gang ble også landsfinalen for konditorlærlinger arrangert. Her inntok lokale deltakere pallplassene, og Anja Haugland fra Sola Strand Hotel tok gull foran konkurrentene fra Sirkus Renaa og Clarion Hotel Air.
Målet med denne nye konkurranseformen er å utvikle et fremtidig format for konditorlærlinger.
NHO Reiseliv stolt sponsor
Norgescupen arrangeres av NKL og NKL Rogaland, mens Lærlingekompaniet har ansvaret for NM i reiselivsfaget i samarbeid med NKL. NHO Reiseliv er en sentral sponsor og samarbeidspartner. Arrangementene bidrar til å styrke og utvikle fremtidens kokker, servitører, reiselivsmedarbeidere og konditorer – en viktig innsats for å møte Norges behov for dyktige fagarbeidere.
Utdanner du deg til, eller er allerede utdannet kokk eller servitør, og har lyst til å konkurrere mot de beste i Europa? Nå har du muligheten til å delta i EM i yrkesfag, som arrangeres i Danmark 9. – 13. september.
Flinke fagfolk er en forutsetting for at Norge fortsatt skal vokse som reiselivsdestinasjon. NHO Reiseliv arbeider strategisk og politisk for å sikre riktig og nok arbeidskraft til norsk reiselivsnæring.