Nordisk mesterskap for lærlinger: Team Norge er klare

Publisert

Collage med fem bilder av unge deltakere i kokke- og servitørkonkurranser. To kokker er i arbeid på kjøkkenet. Tre servitører er i ferd med å dekke bord og håndtere vinglass i en restaurantsetting. Alle bærer uniformer og ser konsentrerte og engasjerte ut.

Mari Solhaug Moi og Mathias Johnsen fra Fyr Bistronomi og Bar, og Milja Mitchell Christinsdatter og Kjersti Frøslie Frey fra Statholdergaarden har lagt ned mange treningstimer før konkurransen. Her fra en felles treningsdag tidligere i vår. Foto: NHO Reiseliv

24. og 25. april går nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger av stabelen i Danmark. Fra Norge deltar Mari, Mathias, Milja og Kjersti.

Kokkelærlingene Mari Solhaug Moi og Mathias Johnsen fra Fyr Bistronomi og Bar, og  og servitørlærlingene Milja Mitchell Christinsdatter og Kjersti Frøslie Frey fra Statholdergaarden, skal over to dager konkurrere mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island.

Konkurrerer i både teori og praksis

Konkurransen, som i år finner sted i Silkeborg i Danmark 24. og 25. april, starter med teori- og matematikkoppgaver. Etter lunsj begynner lærlingene med fagspesifikke, praktiske oppgaver.

Mens kokkene den første dagen skal lage en toretters meny, med kjente råvarer, skal servitørene blant annet transjere, flambere, dekke bord, brette servietter, mikse drinker og gjenkjenne vin.

Fredag skal lærlingene bryne seg på ukjente råvarer fra en fra en «mystery box». Det hele avsluttes med evaluering og bankett, før vinnerne blir kåret sent fredag kveld.

Viktig arrangement for rekruttering

NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å arrangere den nordiske kokk- og servitørkonkurransen. I fjor fant konkurransen sted i Hesinki, mens den ble arrangert i Oslo i 2023. Tidligere nordiske mesterskap har vært arrangert i alle de nordiske landene, og konkurransen har vært arrangert hvert år siden 1981.

Et team fra NHO Reiseliv reiser til Danmark sammen med lærlingene og deres lagledere for å overvære konkurransen.

– Konkurranser som denne er svært viktig for å få erfaring og bygge kunnskap og stolthet. Det bidrar også til å synliggjøre et yrke der etterspørselen etter faglærte er høy. Vi gleder oss veldig til å se noen av våre beste lærlinger i aksjon, og vi håper mesterskapet vil inspirere flere til å satse på en karriere innen restaurant- og matfag, sier kompetansepolitisk rådgiver i NHO Reiseliv, Henrik Hamborg. 



Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: