Snart søknadsfrist for fagskole

To kokker som lager mat på et kjøkken, mat på kjøkkenbenken. Illustrasjonsbilde.

Illustrasjonsbilde av kjøkken. Foto: Shutterstock

Mange reiselivsbedrifter har et udekket kompetansebehov, og fagskoleutdanning kan være en del av løsningen. Husk søknadsfristen 15. april.

Nærmere seks av ti medlemmer i NHO Reiseliv har et udekket kompetansebehov, og om lag to av tre bedrifter har behov for ansatte med en fagskoleutdanning.  
 
Det viser NHOs Kompetansebarometer 2024.  Når det generelt er vanskeligere å rekruttere nye medarbeidere, blir det enda viktigere å heve kompetansen til eksisterende ansatte.  
 
– Ansatte som kontinuerlig oppdaterer sin kompetanse bidrar til høyere produktivitet, bedre økonomiske resultater og styrket konkurransekraft.  
Livslang læring gir bedrifter muligheten til å bygge en robust og lojal arbeidsstyrke, samtidig som den reduserer turnover og kutter kostnader knyttet til rekruttering og opplæring, sier Henrik Hamborg, kompetansepolitisk rådgiver i NHO Reiseliv.   
 
Hamborg fortsetter:  

– Det finnes mange måter å øke kompetansen sin på. Fra NHO Reiselivs side har vi lansert NHO Reiseliv-Akademiet, hvor vi tilbyr korte kurs innen temaer som ledelse, økonomi og arbeidsrett. Dersom man ønsker en lenger og formalisert utdanning, kan en fagskoleutdanning være midt i blinken. Fagskoleutdanningene er praksisnære og tilpasset det næringen selv etterspør, og er derfor tilpasset ansatte i bransjen

Bredt og fleksibelt tilbud  

Fagskolene tilbyr et bredt spekter av spesialiserte utdanninger som er utviklet i tett samarbeid med lokalt næringsliv. På denne måten sikrer man et relevant tilbud for næringen.  
 
Blant de tilgjengelige tilbudene finner vi utdanninger som reiseliv og opplevelser, gastronomisk reiseliv og lokal matkultur. Fagskulen i Vestland tilbyr dessuten, som den eneste skolen i landet, en pommelierutdanning, hvor man får inngående kunnskap om sider og siderens rolle i måltidssammenheng.  

Fagskolen i Vestfold og Telemark tilbyr studiet kjøkken- og restaurantledelse, som skal gi bedriftene faglig påfyll om blant annet bærekraftig økonomi og inkluderende arbeidsmiljø. Nordland fagskole har nylig lansert et eget fagskolestudium for campingbransjen, som vil gi studentene en grundig innføring i de mange arbeidsoppgavene som kreves for å drifte og utvikle en campingplass. Fagskoletilbudet for reiselivsnæringen finner du i infoboksen nedenfor.  

– Fagskolene har fleksible studier som gjør det mulig å kombinere utdanning og jobb. Dette gjør fagskolene til en ideell arena for kompetanseheving i reiselivet, hvor praktiske ferdigheter og bransjekunnskap står i fokus, sier Hamborg.

Husk søknadsfristen 15. april 

De som ønsker å styrke sin egen kompetanse eller vil heve kunnskapsnivået hos sine ansatte, bør sjekke ut fagskoletilbudet for reiselivet. Det er fullt mulig å søke på studietilbud i andre fylker enn der man selv bor.  
 
Hamborg har en kort oppfordring til slutt:  

– Ta grep for å sikre at du har ansatte med den rette kompetansen. Kartlegg bedriftens kompetansebehov – gjerne med kartleggingsverktøyet NHO Reiseliv-Akademiet tilbyr. Lag deretter en plan for å dekke bedriftens kompetansebehov. Søknadsfristen for opptak til fagskolestudiene er 15. april og man søker studieplass på Samordna opptak sine hjemmesider.  

Sjekk ut fagskoletilbudene for reiselivsnæringen her 
Det komplette tilbudet finner du på de respektive fagskolenes hjemmesider.  

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: