Restaurantbransjen: — Mange lukrative jobbtilbud å få

Kokker på kjøkken

GØY MED MAT: Kjøkkensjef Roar Sandvik og konditorsjef Julia Anjali Mohan ved Grand Café i Oslo gleder seg til å møte flere ansatte i tiden som kommer. Foto: Eva Beate Strømsted/NHO Reiseliv.

Stengte grenser og permitteringer har ført til mangel på arbeidskraft i restaurantbransjen. Det skaper mangfoldige karriereveier for dem som ønsker seg inn i reiselivet.

— Mm … Denne synes jeg hadde perfekt sødme i seg. Den andre manglet litt "crunch", kanskje?

Den nybakte konditorsjefen Julia Anjali Mohan (25), som står ansvarlig for testen av årets juledessert, har nettopp tatt en bit og ser litt spørrende rundt på sine kollegaer. Tre andre jurykokker smaker seg gjennom søtsakene hennes én etter én. For Grand Café betyr juletider nemlig én ting: julemenyen må skreddersys. Nøye.

Og på dessertfronten, er Mohan sjefen. Til årets smakstest, har hun designet syv ulike varianter. For det blotte øyet ser de kanskje helt like ut, men i realiteten utgjør de hårfine forskjellene store smaksvariasjoner.

— Det er gøy at jeg har gått fra å være lærling til å få så mye ansvar på så kort tid, legger hun til stolt.

— På et krisestadium

Stengte grenser, permitteringer – som har gjort at folk har søkt seg til andre bransjer – og mindre tilgang til europeiske sesongarbeidere, har gjort at restaurantbransjen opplever stor mangel på arbeidskraft i form av kokker, servitører og konditorer, men også renholdspersonell som kan jobbe med oppvasken.

Fire kokker smaker på en dessert

SMAKING MÅ TIL: Hvert år må Grand Café designe en ny juledessert. I år har den nybakte konditorsjefen Julia Anjali Mohan (25) fått hovedoppgaven. Foto: Eva Beate Strømsted/NHO Reiseliv.

— Jeg tror timingen hadde mye å si for at jeg fikk den stillingen så fort, men også kanskje fordi jeg er flink og er til å stole på, sier Mohan beskjedent.

Mohan, som tok restaurant- og matfag på videregående, fikk først en fot inn på Grand Café som lærling i 2018. To år senere sikret hun seg et fagbrev og jobberfaring hos flere bedrifter, men valgte å komme tilbake til den berømte restauranten i september i år – som konditorsjef.

Kjøkkensjef Roar Sandvik, som jobber tett med rekrutteringen til kjøkkenet, synes det er vanskelig å si hvor alle har blitt av etter gjenåpningen av Norge.

— Nå er vi på et krisestadium, spesielt kokker og servitører trengs sårt, poengterer han.

JULEKULE: Snart vil gjester kunne nyte en juledessert designet som en "julekule" i bringebærglasur, med sjokolademousse og bringebærfyll på hasselnøttbunn. Foto: Eva Beate Strømsted/NHO Reiseliv.

Situasjonen er ikke unik for restauranten. Fursetgruppen, som Grand Café er en del av, samt ande selskaper innen restaurantdrift og servering i hele landet, sliter med det samme.

Travelt for de som står igjen

På Grand Café mangler de 30 personer: cirka 15 kokker og 15 servitører, ettersom tidligere ansatte har fått jobb andre steder i løpet av pandemien. Det gjør at Mohan må utføre de fleste oppgavene selv innenfor konditori.

— Vi pleier å være flere, men på grunn av korona er jeg den eneste som er faglært innen konditorfaget nå. Det gjør at jeg må lage ting i store porsjoner. Men oppgavene rullerer, og det er aldri kjedelig, for det er ingen dager som er helt like, sier Mohan.

Julia Mohan lager dessert

SPISELIG LYKKE: – For meg så handler konditorfaget om kreativitet og det å kunne bringe glede gjennom mat. Det handler om spiselig lykke, sier konditorsjef Julia Anjali Mohan. Foto: Eva Beate Strømsted/NHO Reiseliv.

— Jeg synes at det er gøy å se at en idé man har i hodet, blir til en dessert på tallerkenen og at så mange ulike mennesker får smakt på det jeg lager. Jeg liker at det generelt er mange jobbmuligheter innad i bransjen. Du er veldig fri, kan bo hvor du vil, og jobbe i et kreativt og sosialt arbeidsmiljø. Det er veldig gøy og lærerikt, legger hun til.

Mange jobber å få i hotellbransjen nå – mangler stort sett medarbeidere innenfor de fleste roller

Gode karrieremuligheter

Den 140 år gamle kafeen, som ligger i hjertet av Karl Johan, er samtidig full av gjester. Det røper at kafeen har blitt et selvfølgelig møtested for nordmenn og turister igjen. Og slik har det blitt mange steder i Oslo. Mat- og opplevelsessultne gjester higer etter å spise ute, kose seg og bestille det beste av det beste, mer enn før koronaen inntraff, forteller Sandvik.

— Underbemanningen åpner for et hav av muligheter for norsk reiseliv og personer som ønsker å jobbe i denne næringen nå, og da er én ting sikkert; restaurantbransjen kommer til å trenge mange dyktige ansatte med ulike bakgrunner som kan få lukrative tilbud, understreker Sandvik.

Servitør

NYANSATT: Servitør Emilia Sjøberg (22 år) mener man bør være fremoverlent, glad og positiv som servitør. Foto: Eva Beate Strømsted/NHO Reiseliv.

Tittel: Slik kan du lande en jobb innen restaurantbransjen

  • Vis at du har lyst til å jobbe innen restaurantbransjen, og du sender inn en jobbsøknad, er det viktig å gjøre litt research. Du må vite hva slags restaurant det er.
  • Det går fort i bransjen, som krever stor presisjon. Arbeidsgivere setter derfor stor pris på ansatte som respekterer andres tid. Skal du på et intervju – møt opp til avtalt tid. Undersøk hvor bedriften ligger hen før du skal på intervjuet.
  • Ansettelser foregår ofte ved at bedriften først og fremst gjennomfører en kort prat med deg. Dersom bedriften er interessert i å ansette, vil du kunne få en prøvedag på kjøkkenet. Mens du får se hvordan kjøkkenet fungerer, får arbeidsgiveren mulighet til å observere hvordan du beveger deg på kjøkkenet. Et tips kan være å gjøre deg kjent med menyen i forkant av prøveperioden.

Kilde: Roar Sandvik, kjøkkensjefen ved Grand Café

En bransje i omstilling

Historien om Mohan og Grand Café er ikke bare historien om tallrike karrieremuligheter innad i bransjen, men det er også en historie om norsk mat og drikke i verdensklasse.

Norskprodusert matprodukter oppfattes i økende grad som et kvalitetsstempel både her hjemme og i utlandet. Norge jobber med å fremme bærekraftig matproduksjon, norske aktører vinner  internasjonale kokkepriser, og stadig flere restauranter får bekreftet sin ypperlighet gjennom Michelin-utdelingene. Samtidig skal Norge bli en matnasjon innen 2030, ifølge regjeringen. Det er med andre ord en attraktiv næring.

— Men skal vi klare å nå regjeringens mål, må flere gå inn i restaurant- og matbransjen, mener Sandvik.

Mange arbeidsplasser

Kompetanse og faglig dyktighet vil være viktig på alle nivå og i alle sektorer for å utvikle Norge i årene som kommer. Det er mange muligheter for trygge og interessante jobber i en bransje som er attraktiv i flere næringer. Arbeidsplassene finnes i hele landet og gir anledning for å bo og virke på store og små steder; Over 170 000 arbeidsplasser i 2019. Bare i Oslo sysselsetter reiselivsnæringen mer enn 40 000 mennesker. Tar vi med alle ringvirkninger kan vi telle 310 000 jobber nasjonalt. Næringen gir generelt mange det viktige første møtet med arbeidslivet, og er dermed en inkluderings- og integreringsmotor, som er avgjørende for bærekraften i velferdsordningene og arbeidslinja. Det er mulighet for å jobbe i offentlig og i privat sektor, alene eller i store bedrifter.

 

Kjøkkensjef Roar Sandvik

KLAR TIL Å ANSETTE: Kjøkkensjef Roar Sandvik trenger flere folk i sitt team. Foto: Eva Beate Strømsted/NHO Reiseliv.

Sandvik forteller at han ser etter flere egenskaper og kvalifikasjoner når han ansetter:

— Jeg ser etter norsk fagbrev, først og fremst. Kokker som har fått fagbrev i Norge har god opplæring og det er kamp om de. Det ideelle er også at personen har noe erfaring fra en større restaurant. I tillegg er samarbeidsevne viktig.

Får man jobben, får alle mulighet til å vokse i gradene relativt raskt.

— Det handler om lojalitet og at man har vært med i noen år, men også at personen er flink. Man bør lære seg noen lederegenskaper, men det er en erfaring man opparbeider seg etter hvert, avslutter Sandvik.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: