Bocuse d’Or setter Norge på kartet som en matdestinasjon
Publisert
Fra venstre: Grunde Gillund (commis), Håvard Werkland (kandidat) og Christopher W. Davidsen (coach). Foto: Bocuse d'Or Europe | BERRE
Denne uken konkurrerer de mest lovende kokkene fra Europa om gjeve titler i Bocuse d'Or i Trondheim. NHO Reiseliv er godt representert, og vi heier på Håvard Werkland, Norges Bocuse d’Or-håp.
– Det er utrolig stas at Trondheim er vertskap for Bocuse d'Or, og byen fortjener å få dette ærefulle oppdraget. Dette vil bidra til å sette norsk gastronomi og Trondheim og Trøndelag som matdestinasjon på verdenskartet, sier Merete Habberstad, kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv.
NHO Reiseliv er til stede på Bocuse d’Or og skal arrangere to fagseminarer om temaene rekruttering, teambuilding og betydningen av norsk gastronomi og måltidsturisme:
Måltidsturisme en økende trend
Ifølge Innovasjon Norges turistundersøkelse 2023 er det å “oppleve norsk matkultur” og “oppleve en spesiell restaurant/rett” blant de mest populære aktivitetene hos utenlandske turister. NHO Reiselivs årlige sommerferiegalluper viser også at gode mat- og drikkeopplevelser blir mer og mer viktig, også for nordmenn på Norgesferie: økning fra 6 prosent før pandemien (2019) til 13 prosent i 2023.
– Nordisk gastronomi skal være en overbevisende grunn til å besøke Norge, og Norge har et stort potensial for å utvikle seg til å bli en enda mer attraktiv matdestinasjon. Vi gleder oss til å høre hva ulike aktører i bransjen tenker om dette potensialet og hva som skal til for å bli en enda mer kjent og populær destinasjon for måltidsturisme, sier Habberstad.
Til fagseminaret om måltidsturisme kommer blant annet Torunn Trondsvang, eier og gründer av Up Norway, som jobber målrettet med å sette Norge og Norsk matkultur på kartet. Les mer om NHO Reiselivs fagseminarer.
Matopplevelser = en viktig eksportvare
Ifølge Menon Economics, genererte serveringsbransjen nesten 80 milliarder kroner i omsetning i 2023. Det er spådd at den totale omsetningen fra norsk reiseliv vil overgå 330 milliarder kroner innen 2030, der servering vil stå for 98 milliarder kroner.
– Servering vil spille en stor rolle i denne veksten, og er den bransjen i reiselivet som forventes å vokse mest i løpet av dette tiåret. Norske matopplevelser kommer til å bli en enda viktigere eksportvare, og en viktig “reason to go” - i tillegg til norske naturopplevelser, friluftsliv, kultur og byliv, fortsetter Habberstad.
– Kokkene vil også få en viktigere rolle fremover som ambassadører for norske råvarer. Hele Europas toppkokker kommer til Trondheim for å tilberede norske råvarer. Det byr på fantastiske markedsføringsmuligheter og vil være et utstillingsvindu for vår matkultur og våre råvarer, sier Habberstad.
Norge er verdens mestvinnende land i antall pallplasser
Norge har til sammen vunnet fem gull, tre sølv og fire bronsemedaljer i Bocuse d’Or. I Europafinalen har Norge alltid stått på pallen og er med det verdens mestvinnende land i antall pallplasser. Håvard Werkland, assisterende kjøkkesjef i Speilsalen, er Norges Bocuse d’Or-håp. Han og Team Norge er siste lag ut i konkurransekjøkkenet tirsdag 19. Mars.
– At Norge hevder seg på et så skyhøyt nivå i internasjonal kokkekunst er fantastisk imponerende. At vi har vunnet såpass mange medaljer er en stor prestasjon, og noe som matentusiaster verden over legger merke til. Nå gleder vi oss til å heie frem det norske laget, og håper selvsagt på en god pallplass også i år, avslutter Habberstad.
Håvard Werkland gikk seirende ut av konkurransen Årets kokk 2023. Han blir dermed Norges neste kandidat i den internasjonale Bocuse d’Or-konkurransen. Eli Anne Rosvold Sundset vant Årets unge kokk 2023.
Norge og Trondheim blir neste vertsland for den prestisjefylte konkurransen Bocuse d'Or Europe. Det vil skape positiv oppmerksomhet for norske restauranter, kokkeyrket og Norge som matnasjon.