Gullgaffelen til Bent Stiansen

Publisert

En smilende mann i blå dress som holder et diplom. Foto

Bent Stiansen hedres med Gullgaffelen, Bocuse d’Or Norges ærespris 2024. Foto: Marthe Engejordet

Bent Stiansen hedres med Bocuse d'Or Norges ærespris for et sterkt livslangt engasjement for norsk gastronomikultur.

En smiledne mann i kokkeklær

Stiansen har i alle år delt kunnskap og inspirasjon som har gitt Norge ikke bare bedre restaurantmat, men også bedre måltider i norske hjem. Foto: Sara Johannessen

Bent Stiansen skrev norsk historie da han i 1993 tok Norges og Skandinavias første gullmedalje i Bocuse d’Or.

– Siden Bent vant Norges første gull i Bocuse d’Or, har han fortsatt å dele kunnskap og erfaring med norske kokker. Hans sterke faglige lidenskap har vært en inspirasjon for alle Bocuse-kokker, som så at det var mulig å bli best i verden i Lyon. Vi er mange i og utenfor kokkebransjen som skylder ham en stor takk for hvor yrkets og fagets status står dag, sier styreleder i det norske Bocuse-akademiet Geir Skeie, som selv vant gull i Bocuse d’Or 2009.

Avgjørende for utviklingen av norsk kokkekunst

Året etter at Stiansen vant Bocuse d’Or, etablerte han restauranten Statholdergaarden i Oslo. Restauranten fikk én stjerne i Guide Michelin i 1998, og har siden beholdt sin status i den røde guiden.

Stiansen har i alle år delt kunnskap og inspirasjon som har gitt Norge ikke bare bedre restaurantmat, men også bedre måltider i norske hjem. Han har hatt avgjørende roller i utviklingen av Stiftelsen Norsk Gastronomi, som styreleder, styremedlem og president for Team Norway i internasjonale konkurranser. Slik har han bidratt til generasjoner av konkurransekokker etter at han selv reiste til Bocuse d'Or  i 1993.

Viktig forbilde for mange

Et portrettbilde av en smilende kvinne

Bent Stiansens sterke faglige lidenskap er en inspirasjon, og det er rett og slett imponerende å se hva som vokser og gror i sporene til Bent Stiansen, understreker Merete Habberstad i NHO Reiseliv. Foto: Per Sollerman

Statholdergaarden og Bent Stiansen har virket som en trygg utdanningsinstitusjon der mer enn 250 lærlinger har tatt fagbrev som kokker og servitører.​

– Han har skapt ringvirkninger langt utenfor Statholdergaarden, som forbilde, inspirator og talentutvikler. Mange kjente kokker har startet sitt virke som lærling på Statholdergaarden og gått videre til å skape egne restauranter.  Det er rett og slett helt imponerende hva som vokser og gror i sporene til Bent Stiansen, sier Merete Habberstad i NHO Reiseliv. 

Matinspirator for det norske folk

Bent Stiansen har gitt ut en rekke kokebøker, og omtales som en av Norges beste formidlere av matbordets gleder. I media har han delt sjenerøst, og generasjoner av nordmenn kjenner ham fra programmer som Ingrid Espelid Hovigs Fjernsynskjøkkenet, Fingrene av fatet, Top Chef og senest i Familiekokkene, hvor han var programleder. Gjennom samarbeid i andre deler av norsk matbransje står han bak hundrevis av enkle og godt faglig funderte oppskrifter, med tips og råd til de tusen hjem.

Et portrettbilde av en ansatt

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: