Gullgaffelen til Bent Stiansen
Bent Stiansen hedres med Gullgaffelen, Bocuse d’Or Norges ærespris 2024. Foto: Marthe Engejordet
Bent Stiansen hedres med Bocuse d'Or Norges ærespris for et sterkt livslangt engasjement for norsk gastronomikultur.
Bent Stiansen hedres med Gullgaffelen, Bocuse d’Or Norges ærespris 2024. Foto: Marthe Engejordet
Bent Stiansen hedres med Bocuse d'Or Norges ærespris for et sterkt livslangt engasjement for norsk gastronomikultur.
Bent Stiansen skrev norsk historie da han i 1993 tok Norges og Skandinavias første gullmedalje i Bocuse d’Or.
– Siden Bent vant Norges første gull i Bocuse d’Or, har han fortsatt å dele kunnskap og erfaring med norske kokker. Hans sterke faglige lidenskap har vært en inspirasjon for alle Bocuse-kokker, som så at det var mulig å bli best i verden i Lyon. Vi er mange i og utenfor kokkebransjen som skylder ham en stor takk for hvor yrkets og fagets status står dag, sier styreleder i det norske Bocuse-akademiet Geir Skeie, som selv vant gull i Bocuse d’Or 2009.
Året etter at Stiansen vant Bocuse d’Or, etablerte han restauranten Statholdergaarden i Oslo. Restauranten fikk én stjerne i Guide Michelin i 1998, og har siden beholdt sin status i den røde guiden.
Stiansen har i alle år delt kunnskap og inspirasjon som har gitt Norge ikke bare bedre restaurantmat, men også bedre måltider i norske hjem. Han har hatt avgjørende roller i utviklingen av Stiftelsen Norsk Gastronomi, som styreleder, styremedlem og president for Team Norway i internasjonale konkurranser. Slik har han bidratt til generasjoner av konkurransekokker etter at han selv reiste til Bocuse d'Or i 1993.
Statholdergaarden og Bent Stiansen har virket som en trygg utdanningsinstitusjon der mer enn 250 lærlinger har tatt fagbrev som kokker og servitører.
– Han har skapt ringvirkninger langt utenfor Statholdergaarden, som forbilde, inspirator og talentutvikler. Mange kjente kokker har startet sitt virke som lærling på Statholdergaarden og gått videre til å skape egne restauranter. Det er rett og slett helt imponerende hva som vokser og gror i sporene til Bent Stiansen, sier Merete Habberstad i NHO Reiseliv.
Bent Stiansen har gitt ut en rekke kokebøker, og omtales som en av Norges beste formidlere av matbordets gleder. I media har han delt sjenerøst, og generasjoner av nordmenn kjenner ham fra programmer som Ingrid Espelid Hovigs Fjernsynskjøkkenet, Fingrene av fatet, Top Chef og senest i Familiekokkene, hvor han var programleder. Gjennom samarbeid i andre deler av norsk matbransje står han bak hundrevis av enkle og godt faglig funderte oppskrifter, med tips og råd til de tusen hjem.
Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger 2024 arrangeres i Finland i april. Nitten år gamle Selima, Hanna, Anna og Sara skal representere Norge.
Eyvind Hellstrøm hedres med Bocuse d'Or Norges ærespris 2023 for sin ekstraordinære innsats for utvikling av landets gastronomikultur.