Norge leverte skarpt i konkurranse med Nordens beste lærlinger innen kokk og servitørfaget. Servitørene vant sølvet, mens kokkene tok med bronsen hjem fra Finland. Foto: Nordic Championship for Cook and Waiter Apprentices
Norge vant to pallplasser da Nordens beste kokk- og servitørlærlinger møttes til mesterskap i Helsinki. –Utfordrende, lærerikt og gøy, forteller de norske deltakerne.
Norge stilte med sterke lag da Nordisk mesterskap og kokk- og servitørlærlinger gikk av stabelen i Finland 26. – 28. april 2024. Servitørlaget fra Brasserie France, med Anna Mikalo Nishimura og Sara Nordengen, leverte til en imponerende andreplass. Kokkelærlingene Selima Marzabekovna og Hanna Korvald fra Spiseriet i Stavanger konserthus, vant bronsen.
Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger arrangeres årlig, og samler de beste lærlingene fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island til vennskapelig, men krevende konkurranse
Under mesterskapet i Helsinki fikk lagene i oppgave å produsere og servere en rekke retter og menyer til et internasjonalt dommerpanel. I tillegg fikk de oppgaver innen bar, menyplanlegging, tilbereding, tranchering og vinsmaking. Og lagene må gjennom omfattende praktiske og teoretiske prøver.
– Det var utfordrende, spesielt de første timene, men når du er i gang, så gikk det egentlig av seg selv. Ja, til og med engelsken gikk helt fint, er kommentaren fra Selima og Hanna fra det norske kokkelaget.
– Det var utfordrende, men vi hadde et fint samspill mellom lagene. Det gjorde at vi koste oss hele veien, forteller servitørene.
Begge de norske lagene fikk gode tilbakemeldinger fra dommerpanelet.
– Blant kommentarene var at vi var flinke på smak og hygiene, og at vi hadde godt humør og stemning oss imellom, forteller de unge kokkene.
Mesterskapet i Finland har gitt deltakerne ny inspirasjon, nye venner og sterkere ferdigheter. Og nye konkurranser kan bli aktuelt for dem alle.
– Men først må vi slappe litt av, altså. Og så står fagbrev for tur. Men det skal nok ikke utelukkes at det kan bli flere konkurranser, forteller de nyslåtte plassplass-vinnerne lattermildt.
Viktig for talentutvikling og for restaurant- og matfag
Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger er et samarbeid mellom NHO Reiseliv og de nordiske søsterorganisasjonene Visita (Sverige), Horesta (Danmark), Mara (Finland) og SAF/ Idan (Island). Mesterskapet ble først arrangert i 1981, og er en viktig arena for talentutvikling og samarbeid på tvers av landegrenser.
– Konkurranser som Nordisk mesterskap er viktige for å løfte frem unge talenter, men også for å skape interesse og engasjement rundt kokk- og servitørfaget, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.
– Det er utrolig moro å se hvor mye kompetanse disse unge kokk- og servitørlærlingene allerede har innenfor fagfeltet, og de imponerte stort gjennom helgen. Med fagfolk som dette i bransjen lover det godt for Norge som matnasjon fremover, sier Hamborg.
Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger 2024 arrangeres i Finland i april. Nitten år gamle Selima, Hanna, Anna og Sara skal representere Norge.
16. og 17. februar går landets tøffeste konkurranse for kokk- servitør- og reiselivslærlinger av stabelen Stavanger. Lag fra hele landet har trent i månedsvis, og vinnerne kan med rette kalle seg Norges beste.