Norske talenter klare for verdens største yrkeskonkurranse

Publisert

Mange personer som står oppstilt og ser inn i kamera. Alle med hvit t-skjorte.

Det norske Yrkeslandslaget 2024. Foto: WorldSkills Norway

Norge trenger flere dyktige fagarbeidere. Yrkes-VM er en unik mulighet til å vise frem sin kompetanse og inspirere flere til å velge yrkesfag.

Olav Christen Mamen skal konkurrere i servitørfaget under Yrkes-VM i Lyon. Foto: WorldSkills Norway

Yrkes-VM, verdens største yrkeskonkurranse for unge fagarbeidere, arrangeres i Lyon fra 10. til 15. september. 1.400 konkurrenter fra 70 land og regioner skal konkurrere i 59 fag, i alt fra bygg og anlegg til frisør, servitørfag og kokkefag.  

Norge stiller med 16 utøvere fordelt på 14 fag. Blant dem er Olav Christen Mamen (19) fra Oslo, som skal konkurrere i servitørfaget, og Hanna Korvald (19) fra Stavanger, som skal konkurrere i kokkefaget. 

Dette er en unik mulighet for unge fagarbeidere. Konkurranser som dette fremmer yrkesfag, gir økt motivasjon og faglig utvikling, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver i NHO Reiseliv. 

Konkurransen tester deltakernes praktiske ferdigheter og kunnskaper. Konkurranser gir økt kunnskap og positiv innvirkning på rekrutteringen. Deltakerne får sjansen til å trene seg opp til å mestre faget sitt på høyeste nivå og teste ferdighetene sine mot resten av verden.  

Alltid hatt tilknytning til matlaging og restauranter 

Hanna Korvald skal til Yrkes-VM 2024 i Lyon. Foto: NHO Reiseliv

Henrik Hamborg, politisk rådgiver for utdanning og kompetanse i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv | Per Sollerman

Mamen jobber til daglig på Oslo Militære Samfund og ble inspirert til å velge servitørfaget da han gikk andre året på Norsk Restaurantskole i Oslo.  

Han ser frem til konkurransen med stor entusiasme: – Målet er å kose meg med faget, lære mest mulig, møte andre lærevillige mennesker og gjøre mitt beste. Medalje hadde vært gøy, men som førstegangs-deltaker vil jeg bare gjøre mitt beste.  

Korvald jobber hos Spiseriet i Stavanger konserthus og har flere kokker i familien som har inspirert henne til å velge kokkefaget. – Jeg har alltid hatt en tilknytning til matlaging og restauranter, så det føltes naturlig å velge den yrkesveien. 

– Gjennom læretiden har jeg deltatt i flere konkurranser som har gitt mersmak. Utdanningen etter videregående har vært variert, med både vanlig jobb og perioder med konkurranse. Dette har åpnet øynene mine for de mange muligheter i faget, sier hun.  
 
Korvald representerte Norge under Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Helsinki i april 2024. Da endte det med en flott bronsemedalje til Hanna og makker Selima Marzabekovna.  

Stolt tradisjon 

Norge har en stolt tradisjon med å delta i yrkeskonkurranser, og vi har sett mange imponerende prestasjoner. Yrkes-VM er en unik mulighet for ungdommene til å utveksle erfaringer og kunnskap som de kan ta med seg videre i sine yrkeskarrierer, sier Hamborg. 

– Vi skal heie frem utøverne våre og vise støtte til verdien av yrkesutdanning og viktigheten av å ha høyt kvalifiserte fagarbeidere. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

  • Henrik Hamborg
  • Politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering
  • Pressebilder

Utdanning og kompetanse

Flinke fagfolk er en forutsetting for at Norge fortsatt skal vokse som reiselivsdestinasjon. NHO Reiseliv arbeider strategisk og politisk for å sikre riktig og nok arbeidskraft til norsk reiselivsnæring.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: