Delingsøkonomi, utleie og Airbnb

Et rom med dobbeltseng og takvinduer. Foto.

Illustrasjonsbilde: Foto: Dreamstime

NHO Reiseliv er positive til mulighetene delingsøkonomien gir, men vi mener det bør innføres registreringsplikt for Airbnb og annen kortidsutleie for å skaffe bedre oversikt over omfanget.

Siste nytt

Airbnb og andre plattformbaserte reiselivskonsepter bidrar til et større mangfold i reiselivsnæringen. Gjesten får mer å velge i, som igjen gjør en destinasjon mer interessant. Når både nye og etablerte aktører jobber for å tiltrekke seg besøkende, vil også markedet øke deretter. Det vil forhåpentlig bidra til ytterligere vekst for norsk reiseliv. 

Men delingsøkonomien skaper noen utfordringer som aktører og særlig myndigheter må ta stilling til. Det er helt naturlig at innovasjon fører med seg både utfordringer og muligheter. Å imøtekomme begge kan være en krevende balansegang. Ingen enkeltaktører eller organisasjon har løsningen alene, den må vi komme frem til i fellesskap.

Gjennomslag for NHO Reiseliv om rapporteringsplikt for Airbnb

NHO Reiseliv jobbet lenge for at Airbnb og andre formidlere av kortidsutleie av bolig skulle få obligatorisk rapporteringsplikt. Dette vant vi frem med. 

Fra og med 1. januar 2020 innførte Skatteetaten rapporteringsplikt for selskaper som formidler utleie av eiendom. Det betyr at Airbnb og andre plikter å sende inn hva hver enkelt utleier tjener, til skattemyndighetene. 

Skatteetatens tall viser at omfanget av slik utleie har økt kraftig. I 2022 var 8,6 milliarder kroner i leieinntekter innrapportert til Skatteetaten. Det har økt fra 6,1 milliarder i 2021 og 5,3 milliarder i 2020.  

– Tallene viser hvor viktig det var å få på plass rapporteringsplikten. 

Kristin Krohn Devold om obligatorisk rapporteringsplikt for Airbnb og formidlere av korttidsutleie av eiendom.

Det er noen grunnleggende spilleregler som må gjelde for alle markedsaktører. Blant annet går det på allmenne krav til skatt. Det offentlige må gjøre det enkelt for aktører å følge gjeldende skatteregelverk og betale den skatten de skal. At Norge har et av de mest digitaliserte skattesystemene i verden er positivt. Skattesystemet bør relativt enkelt kunne fange opp data fra de heldigitale plattformtjenestene. 

Jobber for registreringsplikt for Airbnb 

NHO Reiseliv mener et naturlig neste skritt vil være registreringsplikt for Airbnb og annen kortidsutleie. Dette for å skaffe bedre oversikt over omfanget, slik at kommuner kan planlegge boligbygging, infrastruktur og beredskap.  
 
EUs nye regelverk "Short-Term Accommodation Rental Services Regulation" åpner opp for at plattformselskaper deler informasjon om utleieaktivitet med nasjonale og lokale myndigheter dersom disse krever det. NHO Reiseliv oppfordrer norske myndigheter til å iverksette lignende regler. Dette vil sikre at Norge følger internasjonale standarder og bidra til en mer regulert og rettferdig korttidsutleiebransje.  

Manglende oversikt er en utfordring

Mangelen på oversikt er den største utfordringen med Airbnb og annen korttidsutleie. Vi mener det å innføre en registreringsplikt vil bøte på dette problemet. EU eksemplifiserer en slik rapportering med f.eks. antall netter enheten ble leid ut, antall gjester, spesifikk adresse, registreringsnummer, URL til oppføringen 

Kommuner har i dag ikke oversikt over antall utleieenheter og utleiedøgn. Det kan føre til for mye trykk på lokal infrastruktur og bli et irritasjonsmoment for de lokale.  

Mye korttidsutleie kan føre til at det noen steder er svært vanskelig oppdrive utleieboliger for sesongarbeidere, studenter og andre fordi utleiere heller vil leie ut til turister til en høyere pris. 

Registreringsplikt for korttidsutleie vil også gi mer rettferdige konkurransevilkår. Tradisjonelle hoteller må forholde seg til og rapporteringsplikt, og lignende krav bør gjelde for korttidsutleieplattformer. 

Øvrige krav og reguleringer 

 NHO Reiseliv mener myndighetene må se nærmere på hvilke krav som stilles til næringsdrivende og hvilke krav som også må stilles til delingsaktører. Innenfor transportnæringen kan det dreie seg om løyver, innenfor overnatting kan det være snakk om krav til brannsikkerhet. Noen reguleringer må kanskje gjelde fra dag én, mens andre reguleringer skal slå inn på et senere tidspunkt, avhengig av for eksempel antall rom som leies ut og antall utleiedøgn. Det kan også tenkes at enkelte reguleringer tilhører en annen tid og kan fjernes i sin helhet. 

Europeisk rapport kan gi godt grunnlag for diskusjon om regulering

NHO Reiseliv er medlem av den europeiske reiselivsorganisasjonen Hotrec. Sommeren 2022 la Hotrec frem en rapport med forslag til hvordan delingsøkonomien, og spesielt korttidsutleie, bør reguleres i EU.  

NHO Reiseliv mener Hotrec-rapporten kan være et godt grunnlag for diskusjon om regulering av delingsøkonomien også i Norge.  

Klikk på bildet for å lese rapporten på hotrec sine hjemmesider. Foto: Hotrec

Samarbeid nødvendig 

Delingsøkonomien er med på å utfordre dagens strukturer på en positiv måte. Aller viktigst er det å sikre at staten får skatteinntekter fra delingsaktørene og at veksten skjer på en ansvarlig måte i harmoni med næringsliv og lokalbefolkning. I tillegg er det nødvendig med en bransjevis gjennomgang av eksisterende reguleringer for å se om det er rom for liberalisering. 

Delingsøkonomien verken kan eller skal reguleres bort. Samarbeid mellom regulerende myndigheter, eksisterende aktører og de nye aktørene er helt nødvendig for å forstå hvordan innovasjon endrer reiselivsnæringen. Med samarbeid er det mulig å finne gode løsninger på hvordan delingsøkonomien kan ivaretas best mulig i kombinasjon med den etablerte økonomien. 

 
Utvalg om delingsøkonomi 

Finansministeren nedsatte i februar 2016 Delingsøkonomiutvalget - et utvalg som skal utrede delingsøkonomien. 6. februar 2017 leverte utvalget rapporten "NOU 2017: 4 Delingsøkonomien - muligheter og utfordringer" til finansminister Siv Jensen. 

 

Dokumenter:

  1. Internasjonale tall om Airbnb

    Den internasjonale reiselivsorganisasjonen HOTREC kommer jevnlig med oppdateringer om den internasjonale utviklingen og reguleringen av Airbnb. Last ned den siste rapporten her.

  2. Høringssvar fra NHO Reiseliv til forslag for bedre regulering av korttidsutleie

    Vi takker for muligheten til å komme med høringssvar til endringer i plan- og bygningsloven, eierseksjonsloven og burettslova. Vårt svar vil dreie seg om forslagene i Del 2, kapittel 5 om regulering av korttidsutleie.

  3. Capia: Airbnb vs hotell Norge 2017/2018

    Airbnb har hatt en enorm vekst i 2018. I Norge har antall reserverte romdøgn via Airbnb vokst med 45 prosent fra året før. På samme tid hadde hotellene en økning på kun 2 prosent. Last ned rapporten her.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

  • Ole Michael Bjørndal
  • Fagdirektør næringspolitikk
  • Pressebilder

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva som er problemet. Oppgi gjerne e-post slik at vi kan kontakte deg tilbake:

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: