Hva er problemet med Airbnb?

Publisert

En hånd som holder en smarttelefon med Airbnb-appen åpen. Foto

Registreringsplikt vil gi kommuner og byer en bedre oversikt over antall utleieenheter og utleiedøgn, skriver innleggsforfatterne. Foto: NHO Reiseliv

Det er mye bra med Airbnb og annen korttidsutleie, men det er et problem at vi mangler oversikt. Heldigvis finnes det en løsning.

Dette er en kronikk skrevet av NHO Reiselivs administrerende direktør Kristin Krohn Devold og forbundssekretær i Fellesforbundet Claes Delp. Kroniken ble først publisert i Aftenposten 

De siste årene har Airbnb og andre plattformbaserte reiselivskonsepter vokst seg store internasjonalt. Det er på mange måter positivt: De bidrar til et større mangfold i reiselivsnæringen og skjerper konkurransen, og det gir samtidig mulighet til å ta imot turister på mindre steder som ikke har andre overnattingsmuligheter. Mulighet til å leie ut egen bolig kan også være et kjærkomment tilskudd til nordmenns eget feriebudsjett.

Men det følger også noen utfordringer med denne typen virksomhet. 

Dette handler særlig om at kommunene mangler oversikt over omfanget, noe som er kritisk for planlegging av boligbygging, infrastruktur og beredskap.

EUs nye regelverk «Short-Term Accommodation Rental Services Regulation» åpner opp for at plattformselskaper deler informasjon om utleieaktivitet med nasjonale og lokale myndigheter dersom disse krever det.

NHO Reiseliv og Fellesforbundet oppfordrer norske myndigheter til å iverksette lignende regler. Dette vil sikre at Norge følger internasjonale standarder og bidra til en mer regulert korttidsutleiebransje.

Bedre oversikt for kommunene

Registreringsplikt vil gi kommuner og byer en bedre oversikt over antall utleieenheter og utleiedøgn. Dette er avgjørende for god planlegging av boligutvikling og infrastruktur.

I dag mangler kommuner oversikt over antall turister og når de kommer. Dette kan føre til for mye trykk på lokal infrastruktur og bli et irritasjonsmoment for lokalbefolkningen. Det vil også kunne føre til at det blir vanskelig å oppdrive leieboliger for studenter, sesongarbeidere og lokalt bosatte fordi utleiere heller vil leie ut til turister for en høyere pris.

Vi ser at dette er et problem i mange europeiske storbyer, for eksempel i Barcelona, der de nå planlegger et forbud mot utleie av turistleiligheter for å sikre boliger for lokale.

Økt sikkerhet for turistene

Registreringsplikt vil bidra til økt sikkerhet for både gjester og lokalsamfunn og vil være viktig for kommunenes arbeid med beredskap og brannvern.
Turister som leier via for eksempel Airbnb, er i dag ikke registrert og vil derfor ikke kunne bli varslet ved for eksempel stor snøskredfare eller ventet ekstremvær.

Stor økning

I 2020 ble det innført rapporteringsplikt til Skatteetaten for Airbnb og andre utleieplattformer. Dette har synliggjort en enorm økning på få år i skattbare inntekter innen korttidsutleie.

I 2022 ble 8,6 milliarder kroner i leieinntekter innrapportert til Skatteetaten, en økning fra 5,3 milliarder i 2020.

Registreringsplikt er en naturlig videreføring av dette.

Problemet med Airbnb er først og fremst at vi ikke har oversikt. En registreringsplikt vil gi kommunene oversikten de trenger for å kunne planlegge boligbygging, infrastruktur og beredskap.

Det vil også gi økt sikkerhet for turister og vil kunne gi kommunen virkemidler til å regulere besøksstrømmene. Det er ikke nødvendigvis alle områdene i en region som skal settes av til reiselivsvirksomhet.

NHO Reiseliv og Fellesforbundet oppfordrer norske myndigheter til å handle raskt for å iverksette registreringsplikt for korttidsutleie.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: