Gjennomslag for NHO Reiseliv i ny friskolelov

Publisert

NHO Reiseliv har jobbet for å begrense innstrammingene i forslaget til ny friskolelov, og har understreket våre synspunkter i både høringssvar og møter med Kunnskapsdepartementet. Her fra et møte med Halvard Hølleland i mai 2022. Fra venstre: Knut Erik Beyer-Arnesen, styreleder Forum for Fagskoler og Forum for Friskoler, Halvard Hølleland (Ap), statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Henrik Hamborg, politisk rådgiver NHO Reiseliv, Alexander Wiik Halsen, rektor på Campus Blå videregående skole og Trond Jørgensen, rektor på Havbruksakademiet Nord.

NHO Reiseliv har jobbet for å begrense innstramningene i regjeringens forslag til ny friskolelov. Nå har Stortinget vedtatt at godkjente friskoler fortsatt kan gjøre nødvendige driftsendringer.

–  Dette er en viktig delseier for NHO Reiseliv og Norsk Restaurantskole i Oslo, De videregående yrkesfaglige friskolene, herunder Norsk Restaurantskole, bidrar med sårt tiltrengt kompetanse til reiselivet, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver innen kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

Portrettfoto av mann i dress som ser i kamera.

Lærebedriftene i kokk- og servitørfaget sliter med å få tak i nok lærlinger, og bare i Oslo mangler det om lag 100 lærlinger. Hadde vi ikke hatt Norsk Restaurantskole, ville byen manglet enda flere. Nå kan skolen i hvert fall forsikre seg om at de kan søke om å få utvide dagens elevantall, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver for utdanning og kompetanse i NHO Reiseliv.

Da regjeringen tiltrådte høsten 2021, ble det varslet store endringer i friskoleloven, som åpnet muligheten til blant annet å få godkjent nye videregående yrkesfaglige skoler. I tillegg foreslo regjeringen å skjerpe inn muligheten for at allerede godkjente skoler ikke lenger skulle få gjøre nødvendige driftsendringer.

Moderert lovforslag gir mulighet for driftsendringer

NHO Reiseliv har, sammen med blant annet Abelia og Forum for Friskoler, jobbet gjennom hele vinteren for at lovforslaget skulle modereres. Dette for at Norsk Restaurantskole, som ble opprettet av en rekke medlemmer i NHO Reiseliv i 2018, skal få anledning til blant annet å øke antall elevplasser eller videreutvikle skoletilbudet i framtiden.

Etter møter med blant annet statssekretær Hølleland (Ap) i Kunnskapsdepartementet (KD), samt representanter fra utdannings- og forskningskomiteen, er NHO Reiseliv glad for at innstillingen til Stortinget er noe moderert sammenliknet med det første lovutkastet.

– Synd at regjeringen ser på friskolene som en trussel

– Det er synd regjeringen ser på friskolene, videregående yrkesfaglige skoler, som en trussel mot den offentlige skolen, og ikke som et nyttig supplement som er med å sikre norsk næringsliv viktig kompetanse. De videregående yrkesfaglige friskolene, herunder Norsk Restaurantskole, bidrar med å sikre kompetanse til norsk næringsliv generelt, og reiseliv spesielt, forklarer Hamborg.

– Lærebedriftene i kokk- og servitørfaget sliter med å få tak i nok lærlinger, og bare i Oslo mangler det om lag 100 lærlinger. Hadde vi ikke hatt Norsk Restaurantskole, ville byen manglet enda flere. Nå kan skolen i hvert fall forsikre seg om at de kan søke om å få utvide dagens elevantall, fortsetter Hamborg.

Les NHO Reiselivs høringssvar til endringer i Friskoleloven:

Friskoler kan søke om å øke elevantall

Stortingets  instilling er også tydelig på at friskolene kan søke om å ta imot flere elever: "Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, mener at lovforslaget ikke skal være til hinder for at det i særlige tilfeller kan godkjennes økt elevtall og nye tilbud ved eksisterende privatskoler godkjent etter § 2-1 andre ledd bokstavene h) og i) dersom dette er nødvendig for å ivareta lokale, regionale og nasjonale kompetansebehov, og i tråd med anbefaling fra lokale folkevalgte organ."

– Vi skulle gjerne sett at regjeringen ikke ivret etter å stramme inn friskoleloven. Nå skal vi jobbe videre for at myndighetene, både nasjonalt og regionalt, har en best mulig tilbudsstruktur – i hele landet. Restaurant- og matfag opplever hvert år at studietilbudet enten ikke gjøres søkbart for elevene eller i verste fall legges ned. Og det er ingen tjent med, avslutter Hamborg.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

  1. Høringsinnspill til endringer i friskoleloven

    Regjeringen vil fjerne muligheten for å åpne flere private yrkesfaglige videregående skoler. Dette er vi sterkt kritisk til. Last ned høringssvaret sendt 4. mai 2022 her.

  2. Høringssvar på Forslag til endringer i friskoleloven

    Vedlagte høringssvar ble sendt fra NHO Reiseliv til Kunnskapsdepartementet 28. januar 2022, og understreker våre hovedsynspunkter om de foreslåtte endringene i friskoleloven.

|

Stort kompetansebehov i reiselivet

Syv av ti medlemmer i NHO Reiseliv har et udekket kompetansebehov. Dette går frem av NHOs Kompetansebarometer 2021 som ble offentliggjort 28. februar. Dette er en økning på 12 prosentpoeng fra tiden før pandemien.

Utdanning og kompetanse

Flinke fagfolk er en forutsetting for at Norge fortsatt skal vokse som reiselivsdestinasjon. NHO Reiseliv arbeider strategisk og politisk for å sikre riktig og nok arbeidskraft til norsk reiselivsnæring.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: