Glade vinnere: Birk Torp fra Re-naa Matbaren gikk til topps i NM i servitørfaget 2024. Håvard Onsøyen fra Restaurant STOCK, Oslo vant NM i kokkekunst, godt hjulpet av sin medhjelper Josefine Arnesen. Foto: Fotoknoff AS
Birk Torp fra Renaa Matbaren gikk seirende ut av NM i servitørfaget. Håvard Onsøyen fra Restaurant Stock vant NM i kokkekunst.
NM i kokkekunst og NM i servitørfaget 2024 gikk av stabelen i Trondheim 25. og 26. september 2024. Bork Torp fra Matbaren Renaa, vant NM i servitørfaget foran Tirill Faannessen fra Vaaghals på andre plass og Kåre Bjune Midtskog fra Hurtigruten på tredje plass.
Håvard Osøyen fra Restaurant Stock vant NM i kokkekunst. Aron Espeland kom på andre plass og Simen johansen på tredje plass. Beste medhjelper ble Knut Brottvei på kjøkken 6. Han vant også KuttMatsvinn-prisen sammen med makker Simen Johansen.
Vinnerne er en inspirasjon for mange
Konkurranser og mesterskap gir økt motivasjon og faglig utvikling for de som deltar, samtidig som det er et viktig for rekrutteringen til bransjen. Norgesmesterskapene i kokkekunst og i servitørfaget vil være med å øke kunnskapen om og interessen for fagene, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver på kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.
Servitøren spiller en viktig rolle
NM i servitørfaget blir arrangert for 11. gang. NHO Reiseliv er en av arrangementets sponsorer. NHO Reiseliv Midt-Norge gir ut 6 pengepremier på tilsammen 100.000 kroner.
Hamborg forteller at den gode historien om mat- og drikkevarene har blitt en viktig del av matopplevelsen, og at servitøren har en viktig rolle i å formilde historien til gjestene:
− Servitøren spiller en viktig rolle for gjestenes matopplevelse. En god servitør ser gjestene og deres behov og skaper den rette rammen rundt måltidet, sier Hamborg.
Samtidig er det viktig at servitøren kan gi god informasjon om råvarene og drikkevarene til gjestene.
− Spesielt for tilreisende gjester er den gode historien om mat- og drikkevarene en viktig del av det norske reiselivsproduktet. Vi må fortsette å jobbe for økt rekruttering til servitørfaget, for dette er en yrkesgruppe vi vil ha stort behov for i årene fremover, sier Hamborg.
Seieren ble et springbrett
Mathias Thoresen gikk av med seieren under fjorårets servitørmesterskap. Han vant også NM-tittelen i 2016.
− NM-titlene har vært et skikkelig springbrett for meg, og gitt meg mange muligheter til å vise fram faget mitt. Servitørfaget handler ikke bare om å klare å bære tre tallerkener. Det er så mye som skal til for at gjesten skal få en god opplevelse, sier Thoresen.
Han har et klart råd til årets deltakere:
− Jeg vil råde deltakerne til å gjøre sitt beste og til å tørre å stikke hodet litt frem. Vær synlige, for eksempel i sosiale medier, og vis at dette er en fantastisk bransje med mange muligheter, sier han.
Seks deltakere
I finalen under servitør-NM deltar seks deltakere:
Tiril Faannessen, 22 år fra Vaaghals, Oslo
Sondre Rasmussen, 26 år fra Colorline Fantasy, Tønsberg/Oslo
Marthe Opheim-Fjeldstad, 23 år fra Olavsgaard Hotell i Akershus
Kåre Midtskog, 43 år fra Hurtigruta Birk Torp, 27 år fra Renaa/matbaren, Stavanger
Olav Christen Mamen, 20 år fra Oslo Militære Samfund, Oslo
I NM i kokkekunst skal deltakerne lage en tre-retters meny til 12 personer. Er du nysgjerrig på hvilke ingredienser deltakerne de skal boltre seg med? Les mer hos Norske kokkers landsforening.
Flinke fagfolk er en forutsetting for at Norge fortsatt skal vokse som reiselivsdestinasjon. NHO Reiseliv arbeider strategisk og politisk for å sikre riktig og nok arbeidskraft til norsk reiselivsnæring.