Klart for uttaksfinale til EuroSkills 2025
Seks unge servitør- og kokketalenter drømmer om å representere Norge i europamesterskapet i yrkesfag. Hvem som får æren, avgjøres i uttaksfinalen 24. mars.
Seks unge servitør- og kokketalenter drømmer om å representere Norge i europamesterskapet i yrkesfag. Hvem som får æren, avgjøres i uttaksfinalen 24. mars.
EuroSkills er Europas største yrkeskonkurranse for unge fagfolk - også kalt EM i yrkesfag.
Konkurransen samler talenter fra hele Europa for å konkurrere i sine fagområder, inkludert restaurant- og matfag.
Det norske Yrkeslandslaget deltar i 16 fag, inkludert Kokk, servitør og resepsjonsfaget.
Mesterskapet arrangeres annet hvert år, og i 2025 er det Herning i Danmark som er vertskap.
EuroSkills er europamesterskapet i yrkesfag, og samler de beste unge talentene fra yrkesfaglig utdanning fra hele Europa. Konkurransen løfter frem kvalitet og kompetanse, gir internasjonal synlighet til norske talenter og bidrar til å inspirere nye generasjoner kokker og servitører.
Å representere Norge i EuroSkills er en stor ære og en uforglemmelig opplevelse. Tidligere i vinter lyste NHO Reiseliv ut en konkurranse der unge fra hele landet kunne sende inn søknader om å bli Norges kandidater i kokkefaget og servitørfaget.
Etter å ha vurdert de innkomne søknadene, står nå seks unge talenter klare for å konkurrere i uttaksfinalen hos Lærlingekompaniet 24. mars.
– Vi vet at konkurranser har positiv innvirkning på unges valg av utdanning. Derfor er det viktig at Norge også deltar i de internasjonale konkurransene, og nå gleder vi oss veldig til finalen. Det er høy kvalitet på de som skal kjempe om finalebillettene, sier kompetansepolitisk rådgiver i NHO Reiseliv Henrik Hamborg.
Finalister i kokkefaget:
• Taran Seline Jakobsen, lærling, Øyna kulturlandskapshotell, Inderøy
• Gijs Mertens, kokk, Fengselet Brasserie, Hønefoss
• Felix Dalen, kokk, Vaaghals, Oslo
Finalister i servitørfaget
• Aurora Marie Iversen, vinkelner, The Well Spa Hotel, Kolbotn
• Emma Johanne Torpet, lærling, To Rom og Kjøkken, Trondheim
• Tonje Guddingsmo Koivu, servitør, To Rom og Kjøkken, Trondheim
De skes finalisetene møtes til uttaksfinale i Oslo 24. mars. Her skal utøverne gjennom oppgaver som likner de som møter dem i et eventuelt mesterskap.
Kokkene skal planlegge og tilberede en treretters meny til seks personer der de finner de viktigste råvarene i en såkalt «Mystery Basket». Det gis info om hvilke råvarer som skal benyttes i de respektive rettene, og alle ingredienser i matkassen skal benyttes.
Kokkene bedømmes ut fra blant annet hygiene, presentasjon og ikke minst smak. I tillegg vil samarbeidet med servitørene vektlegges.
Servitørene på sin side skal gjennom et bredt spekter av øvelser, herunder dekking av bord, bar, vinsmaking og flambering. De skal også servere kanapeer og drikke samt servere inviterte gjester.
Det å være en del av Yrkeslandslaget er en unik mulighet til å teste ferdighetene sine mot de beste i Europa. Det gjør de til dyktige fagarbeidere, men også gode forbilder, understreker NHO Reiselivs Henrik Hamborg. Foto: NHO Reiseliv | Per Sollerman
Finalen i Oslo ville ikke vært mulig uten innsatsen fra frivillige og spesielt de konkurranseansvarlige, Ann Mari Johannessen og Svein Magnus Gjønvik, som gjør dette ved siden av sine respektive jobber. Johannessen og Gjønvik er dessuten med som eksperter både under forberedelsene og selve mesterskapet. De vil derfor tilbringe mye tid med de norske talentene fram mot finalen.
– Deres engasjement og dedikasjon er uunnværlig. Vi ønsker også å rette en varm takk til dommerne, som bidrar med sin kompetanse og tid. Uten dem hadde ikke denne finalen vært mulig å gjennomføre. Videre vil vi takke Lærlingekompaniet for at de stiller lokalene sine til disposisjon, slik at vi kan gjennomføre konkurransen på best mulige måte, understreker Henrik Hamborg
EuroSkills er Europas største yrkeskonkurranse og arrangeres annethvert år. Konkurransen setter søkelys på kvalitet, faglig stolthet og utvikling av yrkesfaglige ferdigheter. 650 unge fagarbeidere fra hele Europa skal konkurrere innenfor 38 fag. Det norske Yrkeslandslaget deltar i 16 fag, hvorav tre altså kommer fra reiselivsnæringen: Kokk, servitør og resepsjonsfaget.
– Det å være en del av Yrkeslandslaget er en unik mulighet til å teste ferdighetene sine mot de beste i Europa. Det gjør de til de dyktige fagarbeidere, men også gode forbilder, sier Hamborg.
– Deltakerne som vinner på mandag blir en del av en stor norsk landslagstropp, og fram mot mesterskapet skal de finpusse ferdighetene sine gjennom egentrening, samlinger og tett oppfølging av eksperter avslutter Hamborg.
Flinke fagfolk er en forutsetting for at Norge fortsatt skal vokse som reiselivsdestinasjon. NHO Reiseliv arbeider strategisk og politisk for å sikre riktig og nok arbeidskraft til norsk reiselivsnæring.
NHO Reiseliv er årlig medarrangør av Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger.